Să trăim ca-n Europa!

(INTERVIU) SIEGFRIED MUREȘAN: REPUBLICA MOLDOVA NU VA FI NICIODATĂ ABANDONATĂ DE EUROPA

(INTERVIU) SIEGFRIED MUREȘAN: REPUBLICA MOLDOVA NU VA FI NICIODATĂ ABANDONATĂ DE EUROPA

22/02/2017
|
0 Comments
|

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Siegfried Mureșan, eurodeputat, purtător de cuvânt al PPE, a vorbit despre R. Moldova, dacă mai este considerată o țară care urmează cursul de integrare europeană, pe cât de reală i se pare o nouă extindere a UE care ar putea cuprinde și RM, ce crede despre ideea că cea mai rapidă cale de aderare a RM la UE ar fi unirea cu România, cine la moment sunt partenerii politici ai PPE în Moldova și cine ar putea deveni parteneri în perspectivă, dar și pe cât de reală este, în opinia sa, o eventuală abandonare de către RM a parcursului european după următoarele alegeri parlamentare.

T.: Mai poate fi R. Moldova considerată o țară care urmează cursul de integrare europeană la modul practic sau acesta e unul pur declarativ?

S.M.: Atâta vreme cât Republica Moldova implementează Acordul de Asociere pe care l-a încheiat cu Uniunea Europeană, categoric ea se află pe parcursul proeuropean. Guvernul Filip a implementat în primul său an de mandat reformele prevăzute în acest Acord într-un ritm mai lent, iar Președintele Igor Dodon se joacă de-a politicianul populist, care a promis câte-n lună în stele, iar acum, ajuns Președinte, își dă seama că nu este capabil să facă nici măcar o mică parte din ce a promis. Cu toate acestea, în acest moment, parcursul proeuropean al Republicii Moldova nu este pus în discuție în nicio cancelarie europeană sau la Bruxelles.

T.: Pe cât de reală vi se pare o nouă extindere a UE care ar putea cuprinde și RM?

S.M.: În momentul de față, prioritatea trebuie să fie implementarea Acordului de Asociere, acesta este cel mai bun mijloc de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Implementarea reformelor prevăzute în acest acord sunt esențiale pentru ca Republica Moldova să devină o țară puternică, stabilă din punct de vedere economic și politic, cu o justiție independentă, cu un sistem bancar în care oamenii și investitorii au încredere. Acestea sunt lucruri care contează cu adevărat, nu o discuție abstractă despre aderare. O astfel de discuție nu îi ajută pe oameni cu nimic, nu generează locuri de muncă, nu duce la întărirea instituțiilor anticorupție și la modernizarea statului. Mai mult, o eventuală discuție acum nici nu ar fi în folosul Republicii Moldova, deoarece nu este pregătită, nu îndeplinește condițiile de aderare. Sunt convins că o discuție despre aderare va fi mai oportună și mult mai ușoară peste câțiva ani, când Republica Moldova va face reformele necesare pentru a deveni o economia stabilă, cu un nivel de trai îmbunătățit, o viață mai prosperă pentru oamenii de rând, cu locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.

T.: Există ideea că cea mai rapidă cale de aderare a RM la UE ar fi unirea cu România. Credeți că e posibil un astfel de scenariu?

S.M.: România a fost și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova în drumul său spre Europa. Ar fi posibil și acest scenariu, dacă cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului își doresc acest lucru. Însă, repet: prioritatea Republicii Moldova trebuie să fie întărirea statului de drept, combaterea corupției și modernizarea statului.

T.: În genere, cum credeți că ar reacționa UE, dacă la un moment dat s-ar pune problema unirii RM cu România?

S.M.: Atunci când va exista voință pe ambele maluri ale Prutului, nimeni nu se va putea opune. Până atunci, Uniunea Europeană oferă sprijin financiar și expertiză prin intermediul Acordului de Asociere. Uniunea Europeană are nevoie ca Moldova să fie o democrație puternică și consolidată și să aibă o economie prosperă. Este adevărat că progresul nu apare peste noapte, însă, la fel ca în România, acesta va exista şi oamenii îl vor simți. Și românii au fost sceptici mulți ani, dar acum, după multe eforturi și după un drum ce părea uneori imposibil, vedem cu adevărat progresele înregistrate de România prin apropierea de Europa, orașele românești și-au schimbat fața în câțiva ani, investitorii mari vin și deschid afaceri care creează locuri de muncă, românii pot studia și munci oriunde în țările Uniunii Europene având aceleași drepturi ca cetățenii acelor țări, justiția din România a început să facă dreptate, să pună stavilă furtului din banii publici, să-i trimită la pușcărie și să recupereze prejudiciile de la cei care au crezut că pot face din bugetul statului o sursă pentru averile lor.

T.: Ce crede Bruxelles-ul despre noul Președinte al RM, Igor Dodon? Faptul că nu e pro-european ar putea cumva afecta relațiile din continuare din RM și UE?

S.M.: Atașamentul Uniunii Europene este, în primul rând, față de cetățenii Republicii Moldova, nu față de un politician sau altul. Vom continua să sprijinim reformele în Republica Moldova tocmai pentru că acestea sunt în folosul oamenilor. În ceea ce-l privește pe Președintele Igor Dodon, el este doar unul dintre populiștii care au venit la Bruxelles crezând că pot schimba regulile jocului și că ne pot impresiona prin limbajul dublu. A eșuat. Vizita lui la Bruxelles a fost un eșec major. Uniunea Europeană nu va putea fi păcălită. Președintele Igor Dodon se înșeală dacă are impresia că poate să nu respecte regulile democratice, pe care noi, toate statele Uniunii Europene, le respectăm, și, în același timp, să beneficieze de avantajele apropierii de UE, de banii gratuiți pe care Europa îi acordă Moldovei pentru a o ajuta să facă reformele atât de necesare creșterii economiei. Dacă domnia sa crede că poate conduce Republica Moldova pe banii Uniunii Europene, care dorește o Europă unită și prosperă, dar după agenda Moscovei, care dorește o Europă slabă și dezbinată, atunci nu pot decât să-i prevestesc eșecul Președintelui Dodon. Noi vrem să-i ajutăm pe cetățenii Republicii Moldova, Uniunea Europeană are nevoie de o Moldovă care să fie o democrație stabilă și prosperă şi sperăm că Preşedintele Igor Dodon nu va fi un obstacol în această cale.

T.: Care credeți că sunt pașii pe care RM ar trebui să-i facă în continuare pentru a se apropia de UE?

S.M.: Cum am spus, cel mai bun mijloc de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană este implementarea Acordului de Asociere. Asta trebuie să fie prioritatea. Am văzut cu toții că, în urma implementării acestui Acord, există beneficii concrete pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi: liberalizarea regimului de vize, asistența financiară, bani gratuiți pentru modernizarea statului, pentru întărirea instituțiilor anticorupție, pentru modernizare școlilor, a grădinițelor, a spitalelor. Avantajele pentru Republica Moldova sunt concrete: au crescut exporturile către statele din UE, întreprinzătorii moldoveni au fost ajutați de Uniunea Europeană când Federația Rusă a impus embargo pe mai multe produse fabricate în Moldova, noi am ridicat atunci cotele la importul de fructe din Republica Moldova și am eliminat complet cotele la importul de vinuri, asigurând, astfel, supraviețuirea întreprinzătorilor și a fermierilor moldoveni. Reformele prevăzute în acest acord sunt esențiale pentru ca Republica Moldova să devină puternică, stabilă economic și politic, pe propriile ei picioare.

T.: Cine la moment sunt partenerii politici ai PPE în Moldova și cine ar putea deveni parteneri în perspectivă?

S.M.: În momentul de față, doar Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) este afiliat Partidului Popular European (PPE). Familia noastră politică urmărește îndeaproape evoluțiile din Moldova, mai ales partidele de centru-dreapta care își dovedesc atașamentul pentru valorile europene, pentru consolidarea statului de drept, a unei justiții independente și care împărtășesc valorile promovate de PPE: libertatea, democrația și drepturile omului. Alegerile prezidențiale de anul trecut au arătat că avem câțiva actori credibili, de viitor, alături de care vom face o politică de succes în anii care urmează.

T.: Pe cât de oportuna vi se pare consolidarea dreptei pro-europene din RM?

S.M.: Categoric forțele proeuropene de centru-dreapta din Republica Moldova trebuie să fie unite. Anul viitor urmează alegeri parlamentare, care nu vor fi deloc ușoare. Republica Moldova are nevoie de o clasă politică nouă, responsabilă. Oamenii s-au saturat de politicienii trecutului, iar eu cred că oamenii au dreptate.

T.: Pe cât de reala este, în opinia Dvs., o eventuală abandonare de către RM a parcursului european după următoarele alegeri parlamentare?

S.M.: Ce vă pot spune sigur este că Republica Moldova nu va fi niciodată abandonată de Europa. Aceasta este o gogomănie spusă de politicienii pro-ruși care doresc ca oamenii să nu mai creadă în Europa. Europa va fi mereu alături de cetățenii Republicii Moldova.

Andriana Cheptine

Sursa: tribuna.md