Cifra totală de afaceri în comerțul extern al regiunii transnistrene, potrivit datelor pentru 11 luni ale anului 2015, a constituit peste 1,6 miliarde $, fiind în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut cu aproape 26%, transmite Agenția de Știri Novosti PMR (http://novostipmr.com/). Potrivit Comitetului Vamal de Stat al autoproclamatei PMR, regiunea a efectuat tranzacții cu 86 de țări, în lista acestora fiind inclusă și Republica Moldova.
Potrivit aceliași surse, exporturile din regiunea transnistreană a scăzut în anul curent cu 17%, sau cu 561,6 milioane de dolari. Importurile în aceiși perioadă de referință au scăzut cu 30% (de la 1480400000 până la 1041.7 milioane de dolari).
Valoarea exporturilor și importurilor în cifra totală de afaceri a fost de 35% la 65%. Soldul balanței comerciale este unul negativ și reprezintă 480 de milioane $ pentru primele 11 luni ale anului curent.
Distribuția exporturilor produselor din stânga Nistrului sunt în favoarea Uniunii Europene, daca facem abstracție de partea dreaptă a Nistrului. 32,7% din produsele exportate din zona au mers spre piața UE, față de doar 8,1% pe piața Uniunii Vamale. Este vorba de 183.800.000 și, respectiv, 45.6 milioane de dolari.
În ceea ce privește Uniunea Vamală, cea mai mare parte a produselor (aproape 95%), au fost expediate în Rusia. În UE, principalii consumatori de bunuri din Transnistria sunt cinci țări: România, Italia, Germania, Polonia și Slovacia.
Un rol important pentru exporturile transnistrene continuă să-l aibă zona din dreapta Nistrului și Ucraina. Timp de 11 luni ale anului 2015 peste Nistru au fost directionate aproape jumătate din totalul exporturilor (276,4 milioane USD), iar în Ucraina – 8,2% (46,2 milioane de dolari).
Din cele de mai sus se poate observa că UE, Moldova și Ucraina sunt principalii parteneri comerciali pentru exportul de autoproclamata PMR și constituie în total circa 99% din livrari, concluzionează Agenția de Știri Novosti PMR.
Referitor la importuri, sușine ediția on-line de la Tiraspol, lider de necontestat ar fi Rusia, de unde sunt livrate gazele naturale. De asemenea, o parte semnificativă a importurilor transnistrene vin din Ucraina, dreapta Nistrului, Belarus, Kazahstan, România, Germania, Italia, Polonia, Lituania, Slovacia, China și Turcia.
Structura exporturilor din regiunea transnistreana este urmatoarea: combustibil și energie electrica – 37%, metale și produse metalice – 22%, produse ale industriei ușoare și alimentare -16% și, respectiv, 13%.
Infografice: http://novostipmr.com