În anii 2014-2018, Republica Moldova ar fi trebuit să primească peste 400 de milioane de euro pentru implementarea priorităților fixate în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Circa 60% din această finanțare nu a intrat niciodată în țară. Declarația a fost făcută de către directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
Directorul IDIS „Viitorul” spune că acest lucru vorbește despre faptul că statul va primi mai puțini bani pe viitor din cauza că nu a demonstrat capacități de asimilare a acestui ajutor și atunci Moldova îngheață creșterea naturală a țării și pune obstacole nemeritate în dialogul cu UE. „Dacă am avea mai multă credibilitate, am putea să accesăm și alte programe, alte fonduri de dezvoltare”, a spus Igor Munteanu.
În Parteneriatul Estic Republica Moldova este în continuare considerată ca o țară care a avut anumite progrese datorită regimului liber de vize și datorită faptului că s-a mișcat mai rapid decât alte țări în Acordul de liber schimb cu UE, dar acest lucru nu aduce suficiente resurse de dezvoltare a economiei și instituțiilor statului de drept, afirmă expertul.
Directorul Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a spus în cadrul aceleiași emisiuni că până acum Republica Moldova nu a primit niciun cent din partea Uniunii Europene din asistența bugetară planificată pentru anul 2017. „Cel mai mult mă îngrijorează că suntem în a doua jumătate a anului și știind procedurile interne de luare a deciziilor la nivelul Comisiei Europene cu debursarea tranșelor, mă face să cred că riscul nevalorificării asistenței direct bugetare planificate pentru anul curent este destul de mare”, susține Iulian Groza.
Potrivit lui, riscul este că până la sfârșitul anului curent în buget s-ar putea crea o gaură de aproximativ 100 de milioane de euro și aceasta ar implica direct revizuirea bugetară.
Sursa:ipn.md