Republica Moldova, dintr-o poveste de succes, a devenit pentru partenerii de dezvoltare, o durere de cap și o mare dezamăgire. Relațiile cu partenerii de dezvoltare s-au deteriorat, pentru că europenii au înțeles că guvernarea de la Chișinău a încercat și deocamdată i-a reușit pe o perioadă de timp, să-i inducă în eroare, fluturând cu liste de legi, cu mecanisme etc. Dar europenii au înțeles foarte clar că dincolo de aprobarea unor legi negociate, mai este noțiunea de stat drept, instituții capturate etc. De această părere este Igor Grosu, secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate, participant la dezbaterile publice cu tema: „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt”, organizate de Agenția de presă IPN.
Igor Grosu a menționat că diplomația europeană presupune un pic de decență și pentru cei care vor să înțeleagă, înțeleg foarte bine atitudinea partenerilor de dezvoltare și din tonalitatea pe care au avut-o comisarii europeni și alți oficiali după modificarea sistemului electoral. Igor Grosu este de părere că Republicii Moldova îi va fi complicat să restabilească această încredere, pentru că Moldova nu este centru universului iar Uniunea Europeană are și alte probleme, conflicte și state mult mai problematice, cum ar fi Ucraina, Siria, Turcia etc. Potrivit lui, sistemul a fost modificat pentru a se asigura că se vor menține la guvernare, în detrimentul bunăstării cetățenilor.
În opinia secretarului PAS, Uniunea Europeană va avea o atitudine mult mai rezervată față de tot ceea ce comunică Chișinăul, în special guvernarea, pentru că toată retorica guvernării nu este credibilă. Igor Grosu a spus că în condițiile actuale nu poate fi asigurat un proces electoral corect, după cum promit cei de la guvernare. Potrivit lui, acest lucru nu este posibil în condițiile în care instituțiile statului sunt capturate, se face uz de resursele administrative, mass-media în mare parte este controlată etc.
„Per total, cetățeanul trebuie să înțeleagă că este vorba despre o campanie de manipulare fără precedent, în care se încearcă să se deturneze atenția de la problemele reale. Am să menționez una – reforma sistemului de pensii – care s-a trâmbițat extraordinar de mult. S-a spus că pensiile vor fi majorate cu 40%. Este un eșec total, mai vorbește PDM ceva acum despre această reformă? Nu mai vorbește nimic. Reforma în domeniul sănătății, la câteva minute de la lansare, au bătut în retragere. Deci, noi nu vedem o agendă clară pentru cetățeni”, a opinat secretarul general PAS.
În altă ordine de idei, Igor Grosu a declarat că și Uniunea Europeană, și cetățenii înțeleg foarte bine, cum au fost colectate cele 850 de mii de semnături de către PDM pentru susținerea sistemului uninominal. În opinia sa, oamenii au fost forțați să semneze pentru ca să nu-și piardă locul de muncă. Secretarul general PAS consideră că odată cu implementarea noului sistemul electoral, votat de majoritatea parlamentară și PSRM, va favoriza în primul rând partidele cu bani, va limita votul diasporei, pentru că guvernarea „s-a speriat de votul masiv din 2016”, dar și va face vulnerabili deputații aleși. Potrivit lui, „astfel se dorește perpetuarea la putere a PDM și PSRM și acest tandem lucrează foarte bine”.
Dezbaterile publice „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt”, constituie ediția a 75-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.
Sursa:ipn.md