În urma spectacolului politic legat de prima tentativă de învestire a Guvernului a avut de pierdut societatea per ansamblu pentru că s-a creat o situație neplăcută pentru cetățeni. Natalia Gavrilița, Maia Sandu și membrii PAS trebuiau să vină cu un mesaj simplu: „într-o țară cu regim parlamentar lipsa unei majorități e o mare problemă de aceea singura soluție de a depăși situația sunt anticipatele. Și acest lucru trebuia spus fără a ataca socialiștii, iar oamenii erau să înțeleagă că e vorba doar de respectarea unor proceduri”. Este opinia expertului permanent al proiectului, Igor Boțan, exprimată la dezbaterea publică: „Prima tentativă de învestire a Guvernului: Ce este asta?”, organizate de Agenția de presă IPN.
După el, și socialiștii sunt perdanți pentru că președintele formațiunii, Igor Dodon, ex-șef al statului, spunea că „cel mai bun guvern a fost cel condus de Ion Chicu, care, la rândul lui, spunea că Parlamentul e unul corupt și de rușine națională”. „Chicu și-a dat demisia pentru că acest Parlament nu mai reprezenta poporul. După, am văzut că în Parlament, în mod firesc sau nu, s-a format o majoritate. Marea problemă și greșeală a socialiștilor e că s-au sfiit să recunoască că au bătut palma cu exponenții lui Plahotniuc și Șor. Din cauza acesteia, avem această pauză de trei luni, iar acum când am ajuns în situația că lucrurile se rezolvă socialiștii apar și zic: „Nu, acum nu ne convine! Noi vrem să mai rămânem pentru o perioadă, de tranziție, și soluția e cea care v-o propunem”. E rău pentru partidul socialiștilor pentru că e nevoit să fie ștampilat alături de exponenții lui Plahotniuc și Șor. Al doilea fapt negativ pentru ei e că dacă preiau guvernarea, Moldova rămâne în izolare. Pentru cetățeni problema e incertitudinea. Pierdem cu toții și cred că intrăm într-o perioadă de stagnare foarte periculoasă pentru țară”, a punctat expertul.
Igor Boțan e de părere că la prima tentativă de învestire a Guvernului au existat mai multe minusuri: nu exista o majoritate parlamentară, nu există un președinte cu împuterniciri care poate susține un guvern minoritar etc. „Acțiunea de astăzi a fost o necesitate de a consuma prima tentativă de învestire a Guvernului prevăzută de Constituție, în situația în care președintele țării și PAS își doresc alegeri parlamentare anticipate, iar în Parlament nu există o majoritate. Partea negativă a fost lipsa acestei majorități parlamentare care i-a făcut pe politicieni să manevreze, și care au manevrat nu tocmai foarte îndemânatic. Acum, după ce s-a consumat prima tentativă, vedem că partea pozitivă e că după consumarea ei avem nucleul formării unei majorități parlamentare. Dacă această majoritatea se formează, vom avea un document semnat de cei care susțin inițiativa socialiștilor, lucrurile trebuie să se clarifice și să ieșim la un mal, urmând ca președintele să vină cu candidatura propusă de majoritate, ea să fie votată și atunci Guvernul o să revină exact unde a fost: A avut o guvernare a socialiștilor cu democrații, care s-a destrămat după primul tur de scrutin prezidențial , am avut o majoritate informală a Partidului Socialiștilor cu Partidul Șor, iar acum vom avea un fel mix în care care centrul de atracție va fi PSRM”, a explicat expertul.
Întrebat pe cât de raționale politic sunt acțiunile socialiștilor care propun un nou guvern, Igor Boțan susține că acest pas s-a făcut din punct de vedere al imaginii. „În caz contrar, azi s-ar fi discutat doar despre programul de guvernare, echipa Gavrilița, iar prin această acțiune Igor Dodon a inversat agenda de discuții”. În opinia sa, Partidul Socialiștilor procedează rațional, eventual, în urma studierii sondajelor de opinie care arată că lucrurile nu merg bine pentru ei. „După ce au făcut o pauză, în care s-au sfiit să recunoască că sunt într-o alianță cu exponenții lui Plahotniuc și Șor, acum consideră că nu mai e nevoie să ascundă acest fapt și să refuze să fie asociați cu o eventuală majoritate în care sunt prezenți și cei menționați. Inițiativa și maniera socialiștilor este clară”, spune expertul: „Inițiativa e a noastă, cine vrea semnează”, iar un document semnat are altă încărcătură.
„Această majoritate cred că are deja contururile pe care le-am văzut din luna decembrie. Doar că acum va exista un document și un vot consolidat eventual pentru un program politic comun și aici nu poți refuza ideea că ești într-o coaliție. Ștampilele se pun acolo unde se cuvine și cred că dorința socialiștilor este aproape de realizare. Problema e cum vor guverna țara pentru că sunt convins, dacă va fi votat guvernul Durleșteanu, acesta va fi pentru doi ani de zile, până la alegerile ordinare și aste e o problemă pentru că capacitatea de guvernare a unui guvern Socialiști–Șor-Plahotniuc va fi ,arcată de ștampila care va fi pusă pe fruntea acestei majorități, dar e riscul pe care și-l asumă”, a spus Igor Boțan.
El a apreciat că acțiunea de azi a fost una procedurală și că e clar ce își dorea fiecare dintre actorii politici: „S-a trecut prima treaptă a unui proceduri din două etape”. „Penibilul încă ne așteaptă, când cei care vor semna, într-o listă, vor continua să spună că nu e alianță sau coaliție formalizată”, a spus expertul.
„Încă o dată ne convingem că e o idee foarte proastă de a alege președintele în mod direct într-o republică parlamentară. Asta ne face să ajungem în asemenea situații penibile, când cetățenii aleg un lider care vine cu un program pe care oamenii îl acceptă, dar ulterior i se spune că nu are componențe”, a spus Igor Boțan.
Dezbaterea publică „Prima tentativă de învestire a Guvernului: Ce este asta?”, este ediția a 171-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană „Hanns Seidel”.
SURSA: ipn.md