Să trăim ca-n Europa!

Guvernarea vrea pact și dialog social

Guvernarea vrea pact și dialog social

10/10/2015
|
0 Comments
|

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, șeful statului, Nicolae Timofti, și premierul Valeriu Streleț au semnat joi un apel public pentru dialog social prin care încearcă să „dezamorseze” spiritul protestatar și să îndepărteze maxim posibil momentul demisiilor cerute de manifestanți.
Conducerea de vârf își dorește semnarea unui „pact social” întitulat „Pentru Moldova” care să prevadă pașii pe care guvernarea ar urma să-i facă, un calendar de scoatere a instituțiilor statului din captivitate, inclusiv demiterea șefilor instituțiilor de forță despre care se spune că ar fi controlate politic de oligarhi. Este prima inițiativă a conducerii Moldovei ca reacție la protestele din centrul Chișinăului. Prima întrunire a membrilor platformei de dialog ar urma să aibă loc la 13 octombrie.
Semnatarii „apelului public pentru dialog social” invită sectorul asociativ civic, clasa politică, mediul academic, asociațiile de creație, partenerii sociali (sindicatele și patronatele) și alți actori publici să participe la lansarea unui dialog deschis, menit să pună bazele unei platforme comune, pentru a consolida societatea și a crea condiții pentru dezvoltarea stabilă a țării. „Se simte nevoia stringentă de consolidare a societății, de restabilire a încrederii cetățenilor în instituțiile statului și în actul politic. (…) Doar împreună, lucrând umăr la umăr, putem găsi soluții bune și aplicabile pentru depășirea provocărilor fără precedent cu care se confruntă Republica Moldova și pentru lansarea țării noastre pe un făgaș ireversibil de modernizare și dezvoltare”, se arată în apelul citat.
Pact Social -apel 2
Premierul e gata să-și dea demisia
Premierul Valeriu Streleț a recunoscut în cadrul unui interviu televizat că justiţia din Republica Moldova este „putredă şi coruptă, iar în ţară nu guvernează legea”: „Sistemul judecătoresc nu este controlat de clasa politică, cât de înşişi reprezentanţii lui. Este un sistem care trebuie resetat. Justiţia moldovenească are şi un înalt grad de dependenţă politică. În ultimii ani, au fost schimbaţi o treime din judecători, însă lucrurile din sistem nu par să se îmbunătăţească. Aceasta deşi Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie susţine că lucrurile merg spre bine, deoarece a scăzut numărul dosarelor pierdute la CEDO”, a spus Streleţ.
Premierul Streleț a spus că Guvernul este gata să-şi asume angajamentul de a îndeplini revendicările protestatarilor, însă cere încetarea protestelor pe durata executării revendicărilor. „Admit că, poate, în anumite situaţii nu am avut o impresie clară despre amploarea multor lucruri. Dar acum eu înţeleg. Şi înţeleg că avem nevoie de schimbări fundamentale. Noi suntem gata să ne asumăm angajamente, aşa cum le vom conveni împreună, pe paşi. Vom stabili în ce termen se vor îndeplini aceşti paşi. Urmează să elaborăm o foaie de parcurs pentru a stabiliza situaţia politică, a consolida societatea şi pentru a putea fi monitorizaţi prin această foaie de parcurs. Până la prima eroare a guvernării, până la prima deviere de la plan… Dacă deviem de la plan – protestele se reiau”, a sugerat Streleţ în cadrul unei dezbateri televizate la „Jurnal TV” cu liderul protestatarilor, Andrei Năstase. Prim-ministrul a spus că este gata să-și dea demisia dacă nu vor fi executate angajamentele asupra cărora se va conveni pe 13 octombrie.
Admite că Moldova e „stat capturat”
Andrei Năstase l-a întrebat pe premier ce l-a împiedicat până acum să recurgă la demisii. Valeriu Streleţ a răspuns că „în această perioadă, vă asigur că eu, care am fost şase ani deputat, şi majoritatea colegilor mei deputaţi, – toţi eram siguri că facem lucruri corecte, atunci când votam componenţa anumitor entităţi, atunci când am votat Consiliul de conducere al Băncii Naţionale, componenţa Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, etc. Dar s-a ajuns la unele devieri în anumite situaţii, care trebuiesc examinate. De exemplu, la Banca Naţională se putea acţiona altfel. La Procuratură, la fel am semne de întrebare, pentru că au fost mai multe dosare şi cazuri sonore de care s-a uitat, au dispărut în neant, se prăfuiesc nu ştiu pe unde. Nemaivorbind de lentoarea cu care sunt investigate fraudele bancare, care au zguduit întreaga lume şi ne-au cauzat atâtea probleme. Am întrebări faţă de Centrul Anticorupţie, care pe de o parte bravează cu atâtea dosare expediate în instanţă, însă doar 3 sau 5 la sută se termină cu condamnări şi nu atât din vina judecătorilor, cât şi din cauza proastei gestionări a acestor dosare ”, a spus Streleţ. În ceea ce priveşte afirmaţiile, inclusiv a unor demnitari europeni, precum că Republica Moldova este un stat capturat, premierul a menţionat că nu poate să conteste aceste afirmaţii, dar „situaţia trebuie analizată în toată plenitudinea sa şi probată”.
„Noi nu avem mandat de la cetăţeni să renunţăm la revendicările populare. Dar este de datoria dvs. să întoarceţi încrederea cetăţenilor. Mă tem că nu veţi reuşi niciodată să întoarceţi încrederea oamenilor!”, a reacționat liderul protestatarilor Andrei Năstase. „Începeţi cu acţiuni, cu reforme – nu cu vorbe, comisii şi pacte. Stă în puterea Dvs. să faceţi mâine un demers către preşedinte ca să fie demis şeful Centrului Anticorupţie”, a menționat Năstase.
În opinia analistului politic Oazu Nantoi, apelul conducerii de vârf adresat societății civile nu reprezintă nimic. „Depinde de modul în care se va desfășura dialogul. Depinde în ce mășura va fi capabilă Platforma „Demnitate și Adevăr” (organizatorul protestelor anticorupție) să insiste asupra revendicărilor și în ce măsură cei care vor semna pactul, se vor angaja să-l execute. (…) Platforma DA trebuie să exercite presiune în conformitate cu un scenariu bine stabilit: întoarcerea în subordinea statului a unor insituții precum Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Televiziunea Publică și altele. Al doilea pas – alegerea președintelui, astfel încât acesta să nu mai fie ales de 1-2 păpușari sau de 1,5 păpușari”.
Radicalii pro-ruși nu vor dialog
Socialistul Igor Dodon, unul dintre liderii protestatari pro-ruși (care și-au montat corturile în fața Parlamentului) a reacționat la apelul semnat de conducerea de vârf a Republicii Moldova. El a spus că nu are ce negocia „cu guvernarea oligarhică și euro-unionistă”. ”Unica discuție poate fi despre demisia tuturor conducătorilor si stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, a conchis Dodon.
Săptămâna aceasta trei comisii parlamentare au avizat pozitiv un proiect care prevede demisia șefilor Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate, Comisiei Electorale Centrale și Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Cei care au ridicat mâinile au fost parlamentarii din fracțiunile comuniștilor și socialiștilor.

Sursa: http://www.dw.com/ro