Specialiștii înalt calificați din cadrul Grupurilor de Excelență ale Diasporei (GED) au prezentat astăzi, în cadrul conferinței de încheiere a Programului GED, propunerile de politici publice elaborate în scopul dezvoltării social-economice a Republicii Moldova.
Proiectele de politici au fost elaborate de către cinci Grupuri de Excelență, conduse de specialiști înalt calificați din diaspora din Olanda, SUA, Franța, Canada și România, în parteneriat cu reprezentanți ai instituțiilor de resort din Republica Moldova, pe cinci domenii: economie bazată pe cunoaștere, justiție, medicină, mediu și relații cu diaspora.
Conferința a fost prezidată de către secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, care a menționat în discursul său importanța parteneriatelor stabilite pe parcursul implementării programului. Totodată, secretarul general al Guvernului a exprimat gratitudine pentru sprijinul acordat de Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Moldova, în realizarea programului. „Prin intermediul Fondului pentru Dezvoltare al OIM, Republica Moldova a beneficiat de suport financiar de 200 mii de dolari, care a permis susținerea activităților în cadrul acestui acord de cooperare, care sunt în linie cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, asumate de Republica Moldova în contextul Agendei 2030”, a spus Lilia Palii.
Programul GED, lansat în luna mai 2017, a fost elaborat în scopul dezvoltării social-economice a Republicii Moldova prin preluarea experienței internaționale. Acesta a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat și implementat de OIM, misiunea în Moldova, în parteneriat cu Biroul relaţii cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, echipa consilierilor principali de stat ai prim-ministrului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.
Sursa:brd.md