Conducerea de vârf a ţării a depus luni, 9 mai, flori la Complexul Memorial „Eternitate” din Chişinău comemorându-i astfel pe eroii căzuţi pe câmpul de luptă în cel de-al doilea război mondial şi pentru Independenţa Patriei. La eveniment au participat membrii cabinetului de miniştri, corpul diplomatic acreditat la Chişinău, veterani de război, dar şi mai mulţi chişinăuieni şi oaspeţi ai capitalei, transmite IPN.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi premierul Pavel Filip au depus flori la „Focul Veşnic” după care au păstrat un minut de reculegere în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă. La eveniment au răsunat bătăi ale metronomului şi trei salve de foc efectuate de garda de onoare.
Preşedintele Parlamentului a declarat că data de 9 mai este o zi importantă, ţine de istorie şi memorie, de amintiri. „Şi ţara noastră a plătit scump, cu jertfe umane, cu sacrificii şi este foarte important să ţinem minte, să nu dăm uitării. Sunt pagini din istorie care trebuie trăite inclusiv în momente de genul acesta, cum este 9 mai”, a declarat Andrian Candu.
Premierul, în mesajul său adresat cu ocazia zilei de 9 mai, a menţionat că anul acesta nu doar că este marcată Ziua Europei şi Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei în aceeaşi zi, ci credincioşii sărbătoresc Paştele Blajinilor. „Astfel, azi ne amintit cu recunoştinţă de eroii acestei ţări, care au luptat pentru independenţa ţării, ne amintim cu smerenie de toţi cei dragi nouă şi care, din păcate nu mai sunt printre noi şi privim cu încredere şi speranţă spre calea noastră către un viitor mai bun în Europa”, scrie în mesajul premierului.
Documentul capitulării forţelor germane în faţa Aliaţilor a fost semnat în Franţa la 7 mai 1945. În ziua următoare, la Berlin a fost semnat un document similar, germanii capitulând explicit în faţa forţelor sovietice. Din cauza diferenţei de fus orar, documentul fiind semnat la scurtă vreme după miezul nopţii, Occidentul marchează Ziua Victoriei la 8 mai, iar statele fostei Uniuni Sovietice la 9 mai. Pentru Europa războiul s-a încheiat, iar în Asia a continuat până la capitularea Japoniei, actele de capitulare fiind semnate la 2 septembrie 1945.
Sursa:ipn.md