Să trăim ca-n Europa!

Falșii pro-europeni, „omuleții verzi” și pericolul venirii „tancurilor rusești” la Chișinău

Falșii pro-europeni, „omuleții verzi” și pericolul venirii „tancurilor rusești” la Chișinău

09/06/2017
|
0 Comments
|

„Omuleții verzi” ai Rusiei au pătruns deja în structurile de stat din R. Moldova,iar „tancurile rusești”, în sensul moldovenesc al sintagmei, „vor ajunge” aproape cert în Moldova după alegerile parlamentare din 2018.
„Vin tancurile rusești!” înseamnă, în Republica Moldova, pericolul victoriei pro-rușilor în alegeri. Democrații (PDM), care controlează momentan puterea, sperie prietenii externi, inclusiv de peste ocean, cu pericolul victoriei socialiștilor pro-ruși la alegerile parlamentare din 2018 și schimbarea cursului politicii externe. Pericolul este unul real și transpare din sondajele de referință. Numai că PDM utilizează, potrivit analiștilor politici, sperietoarea cu „tancurile rusești” doar ca unealtă de presiune asupra donatorilor externi, ca să obțină finanțare fără reforme. Democrații încearcă să oblige prin șantaj mascat partenerii externi să perceapă PDM-ul, detestat de populație din cauza corupției, ca unic „partener” politic „pro-european” capabil să i se opună președintelui pro-rus Igor Dodon și PSRM-ului prin pârghiile administrative pe care le deține fiind la guvernare. Numai că rivalitatea dintre PDM și PSRM și liderii de facto ai celor două formațiuni (Vlad Plahotniuc și Igor Dodon) este doar de fațadă. În realitate ei cooperează în subteran și pregătesc terenul pentru a guverna împreună după alegerile parlamentare din 2018. Iar învelișul de „pro-europeni” al guvernanților de la Chișinău, controlați de oligarhul Plahotniuc (politicianul cu cel mai mare anti-rating din Moldova), nu face decât să compromită în totalitate, electoral, ideea pro-europeană în Moldova și să umple bazinul electoral al socialiștilor pro-ruși cu eurosceptici.

Rivalitatea falsă dintre PDM și PSRM

Pentru ca regulile democrației să nu poată împiedica acest plan, cei doi politicieni (Dodon și Plahotniuc) s-au înțeles să schimbe sistemul electoral: Democrații au propus trecerea la sistemul uninominal (de la cel proporțional, pe liste de partid, care este acum în vigoare), iar Igor Dodon – trecerea la sistemul mixt. De dragul „consensului parlamentar”, asupra căruia au insistat experții Comisiei de la Veneția, după o campanie agresivă de promovare a sistemului uninominal, care a durat două luni, democrații au cedat și au îmbrățișat, în mai puțin de 10 minute, propunerea lui Igor Dodon – o inițiativă anonimă asupra căreia nici măcar nu au fost organizate dezbateri publice.
Reieșind din declarațiile fruntașilor PD și PSRM, cel mai probabil s-a mizat pe un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția în privința inițiativei vizând trecerea la sistemul mixt (votată deja, la 5 mai, în prima lectură de Parlament). Atunci, pe 5 mai 2017, Igor Dodon menționa în fața presei, după votarea în prima lectură, că avizul Comisiei de la Veneția va fi decisiv în ceea ce privește modificarea sau nemodificarea actualului sistem electoral: „Lectura a II-a va depinde de Comisia de la Veneția. Săptămâna viitoare (10 mai 2017) vin primii experți ai Comisiei de la Veneția. Vor fi și alte discuții și în luna iunie trebuie să se expună. Să dea aviz pozitiv sau negativ. Dacă va fi aviz pozitiv, atunci va fi implementat votul mixt propus de președinte și de socialiști. Dacă va fi aviz negativ, va rămâne sistemul actual”, menționa Dodon.
La 10 mai, experții Comisiei de la Veneția s-au întâlnit cu deputații socialiști din Parlamentul de la Chișinău prin intermediul cărora Dodon și-a promovat inițiativa. La finalul acestei întâlniri, deputatul PSRM, Vasile Bolea, menționa: „În cazul în care Comisia de la Veneția nu va acorda aviz pozitiv sistemului electoral mixt, noi nu vom vota pentru acest proiect de lege în lectura a doua și va rămâne sistemul electoral proporțional”.

Schimbarea la față a lui Igor Dodon

Joi, 8 iunie, însă, după ce agenția Reuters a publicat un material cu referire la un document încă neoficial al Comisiei de la Veneția, din care reiese că „planurile de schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova au fost considerate inoportune de către Comisia de la Veneția”, Dodon și-a schimbat poziția. Potrivit lui, recomandările Comisiei de la Veneția nu mai sunt atât de importate, „pentru că Moldova este stat suveran”: „Vom vedea ce propuneri pot fi luate în calcul și ce propuneri nu pot fi luate în calcul, dar nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, unui stat suveran, ce să facem”, a spus Dodon.
Primul, însă, care a încercat să „cumințească”, prin același argument, Comisia de la Veneția a fost liderul PDM, Vlad Plahotniuc. La 10 mai, în cadrul unui briefing, acesta a menționat: „Comisia de la Veneția nu intervine în dreptul suveran al țării de a-și stabili sistemul electoral. Deci, nu va impune nimic Moldovei”.
Potrivit avizului preliminar al Comisiei de la Veneția, citat de Reuters, „propusa schimbare a sistemului electoral (trecerea la sistemul mixt) ridică îngrijorări semnificative, inclusiv din cauza riscului ca membrii Parlamentului moldovean aleși în circumscripții uninominale să fie influențați de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie supusă influenței politice în timpul implementării reformei”.
Și tot pentru Reuters, președintele Parlamentului de la Chișinău (cel care a solicitat opinia Comisiei de la Veneția asupra modificării sistemului electoral), Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc, a declarat că nu este de acord cu toate concluziile experților Comisiei de la Veneția, iar coaliția majoritară va accepta doar unele recomandări tehnice, nu și pe cele care, în opinia sa, depășesc competențele experților Comisiei de la Veneția.
Siegfried Mureșan: „Dacă autoritățile moldovene vor alege să dea foc la casa viitorului european al Moldovei…”
Miercuri, 7 iunie, vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă (deja parte a majorității parlamentare controlate de PDM, după expulzarea PL din coaliție), s-a întâlnit la Bruxelles cu deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European. Mureșan i-a transmis interlocutorului său moldovean că Bruxelles-ul așteaptă ca „recomandările Comisiei de la Veneția să fie pe deplin implementate de către autorități, pentru a putea aloca asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro”: „Nerespectarea avizului Comisiei de la Veneția și schimbarea intempestivă a legislației electorale vor atrage, din păcate, semne de întrebare despre respectarea standardelor democratice în Republica Moldova”, a comentat Siegfried Mureșan. „Parlamentul European a spus de la început că avem acești bani, dorim să-i acordăm Republicii Moldova, dar trebuie să ne asigurăm că standardele democratice nu sunt în pericol. O schimbare peste noapte a legislației electorale și mai ales contra avizului Comisiei de la Veneția ar fi un mare semn de întrebare în legătură cu standardele democratice”, a reiterat Siegfried Mureșan. „Dacă autoritățile moldovene nu vor ține cont de acest aviz și vor alege să dea foc la casa viitorului european al Moldovei, atunci acești bani nu vor putea veni și Republica Moldova va suferi o mare pierdere de credibilitate în fața partenerilor internaționali”, a adăugat eurodeputatul, într-un mesaj foarte explicit adresat Chișinăului prin intermediul TVR-Moldova.
Comisia de la Veneția se va întruni la 16 iunie pentru a aproba oficial avizul asupra proiectului PD-PSRM privind trecerea la sistemul electoral mixt.
Potrivit fostului purtător de cuvânt al Președinției, Vlad Țurcanu, continuarea discuțiilor asupra inițiativei privind schimbarea sistemului electoral va avea două consecințe previzibile: deteriorarea relațiilor cu UE și întețirea protestelor stradale.

Duminică, moldovenii ies în stradă

Duminică, 11 iunie, la Chișinău se anunță o amplă acțiune de protest împotriva intenției democraților și socialiștilor (susținuți și de popular-europenii lui Iurie Leancă) de a schimba sistemul electoral. Într-un mesaj adresat cetățenilor, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a chemat populația să iasă în stradă „să apere dreptul de a schimba această guvernare pe cale paşnică şi democratică”: „Toţi cei care cred că oamenii cinstiţi trăiesc greu în Republica Moldova, toţi cei care cred că guvernarea actuală condusă de Plahotniuc şi Dodon îşi bate joc de cetăţeni, trebuie să vină duminică în faţa Parlamentului. Ieşim ca să ne apărăm dreptul de a schimba această guvernare pe cale paşnică şi democratică. Ieşim pentru a nu le permite să ne fure voturile. Haideţi să nu lăsăm o mână de indivizi care ne-au furat prezentul să ne fure şi viitorul!”, a îndemnat Maia Sandu.
„Teoretic, PDM are suficiente voturi în Parlament pentru ca, ‘legal’ sau ‘conform legislației’, să transforme Moldova în pașalâc. Dar asta va avea consecințe. (…) Europa nu va finanța construirea unei dictaturi în Moldova din banii contribuabilului european. (…) Ne vom pomeni într-o țară izolată, cu o dictatură ce se consolidează, promovând frica și sufocând libertățile și drepturile omului. De aceea, trebuie să rezistăm și să nu admitem această pretinsă ‘reformă’ a sistemului electoral”, consideră activistul civic Dumitru Alaiba.

Sursa: Deutsche Welle