În loc să ofere mai multă independenţă instituţiilor statului, liderii politici din Moldova, inclusiv cei care se declară proeuropeni, le folosesc drept arme în lupte politice în interesul unor oligarhi.
Este declaraţia fostului comisar european pentru extindere şi vecinătate estică, Stefan Fule, şi a fost făcută în cadrul unui seminar al Adunării Parlamentare NATO, ce se desfăşoară azi şi mâine la Chişinău. Despre faptul că o luptă anticorupţie veritabilă şi stoparea influenţelor oligarhice sunt condiţii obligatorii pentru avansarea pe drumul european a vorbit şi vicepreşedintele Adunării, Paolo Alli.
„Sunt sigur că cetăţenii moldoveni nu se aşteaptă ca vieţile lor să se îmbunătăţească simţitor peste noapte. Dar ei au tot dreptul să aştepte de la liderii politici să demonstreze integritate şi dedicaţie în guvernare. Rezolvarea problemelor legate de lupta anticorupţie şi influenţele oligarhice este o condiţie critică în menţinerea sprijinului public pentru reformele europene. Este dificil, dar poate fi făcut”, a declarat Paolo Alli.
La rândul său, fostul comisar european pentru extindere şi vecinătate estică, Stefan Fule, a declarat că Republica Moldova se confruntă de câţiva ani cu aceleaşi provocări, însă problema majoră este atitudinea liderilor politici faţă de actul de guvernare.
„Problema în Moldova este că liderii politici, şi nu sunt fericit să spun că inclusiv din coaliţia proeuropeană, în loc să întărească independenţa instituţiilor democratice, au ales să le privatizeze şi să le folosească drept arme în lupte politice. Îmi pare rău să o spun, dar în această ţară, sistemul pe care îl ştim cum trebuie să fie, în care instituţiile democratice joacă rolul central, s-a bazat pe balanţa interesului personal al câtorva politicieni şi oligarhi”, a menţionat fostul comisar european.
În context, Fule a subliniat că cel mai mare duşman al ţării este lipsa reformelor.
„Duşmanul Moldovei este încă acelaşi: reformele pe jumătate, reformele doar pe hârtie, corupţia, lipsa responsabilităţii, slăbiciunea statului de drept. O ţară slabă şi nereformată poate deveni uşor o victimă a schimbărilor geopolitice. Puterea unei ţări nu înseamnă puterea câtorva oameni, care cred că deţin controlul absolut asupra acestei ţări, ci constă în puterea instituţiilor democratice”, spune Stefan Fule.
După discurs, moderatorul seminarului, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, l-a rugat pe Stefan Fule să dea un sfat politicienilor proeuropeni de la Chişinău, în contextul negocierilor privind formarea unei noi alianţe de guvernare, făcând aluzie la refuzul PLDM de a purta tratative cu PD. Răspunsul fostului oficial european a fost unul dur.
„Nu sunt aici pentru a da sfaturi politicienilor moldoveni, dar am o observaţie. Am auzit astăzi multe despre necesitatea de a forma un Guvern pro-european. Puteţi să îmi explicaţi ce înseamnă asta? Puteţi să îmi spuneţi cum definiţi un Guvern moldovean pro-european, pentru că unii dintre noi, venind în ţara voastră, văzând atât de multe drapele UE, începem să ne întrebăm dacă nu cumva suntem folosiţi ca alibi pentru un set de politici total diferit, care nu are nimic în comun cu Europa? Cred că noul Guvern, oricare ar fi după această criză serioasă, ar trebui să fie un Guvern pro-Moldova, un Guvern pro-reforme şi un Guvern pro-implementarea Acordului de Asociere”, a punctat Stefan Fule.
Dumitru Diacov nu a mai avut nicio replică. Menţionăm că Parlamentul Republicii Moldova găzduieşte cel de-al 90-lea Seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare NATO cu genericul „Viitorul european al Republicii Moldova: contextul regional şi provocările interne”, care se desfăşoară până vineri.
Sursa:glasul.md