Să trăim ca-n Europa!

Europa face un nou pas în a deveni actor militar: Statele UE au înființat Facilitatea Europeană pentru Pace pentru acțiuni externe militare și de apărare ale UE

Europa face un nou pas în a deveni actor militar: Statele UE au înființat Facilitatea Europeană pentru Pace pentru acțiuni externe militare și de apărare ale UE

22/03/2021
|
0 Comments
|

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat luni decizia privind înființarea Facilității Europene pentru Pace, inițiativa promovată intens de președintele francez Emmanuel Macron și discutată luna trecută de toți șefii de stat sau de guvern în cadrul Consiliului European consacrat securității și apărării europene.

Începând de luni, Uniunea Europeană este echipată cu un nou instrument financiar care va acoperi toate acțiunile sale externe care au implicații militare și de apărare sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune, informează un comunicat al Consiliului UE remis CaleaEuropeană.ro, în care instituția precizează că statele UE au aprobat decizia de instituire a Fondului european pentru pace (EPF), un fond extra-bugetar în valoare de aproximativ 5 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, care urmează să fie finanțat prin contribuții din partea statelor membre ale UE.

Scopul final al EPF este de a spori capacitatea UE de a preveni conflictele, de a păstra pacea și de a consolida stabilitatea și securitatea internațională.

Prin această facilitate, UE va sprijini operațiunile de menținere a păcii în țările partenere, fie contribuind la creșterea capacității forțelor lor armate de a asigura pacea și securitatea pe teritoriul lor național, precum și prin acțiuni mai ample de natură militară și de apărare în sprijinul obiectivelor PESC.

Facilitatea va permite UE, pentru prima dată, să completeze activitățile misiunilor și operațiunilor sale de politică comună de securitate și apărare (PSAC) în țările gazdă cu măsuri de asistență.

Aceste măsuri pot include furnizarea de echipamente militare și de apărare, infrastructură sau asistență, la cererea țărilor terțe sau a organizațiilor regionale sau internaționale. Măsurile de asistență vor fi încorporate într-o strategie politică clară și coerentă și vor fi însoțite de evaluări aprofundate ale riscurilor și de garanții solide.

Facilitatea Europeană pentru Pace intră în vigoare astăzi, în ziua adoptării sale.

Adoptarea acestei Facilități sporește discuțiile privind autonomia strategică a Uniunii Europene, mai ales că Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, va elabora până la finele lui 2021 Busola strategică a Uniunii Europene.

“Avem nevoie de răspunsuri europene și ne asumăm mai multă responsabilitate pentru propria noastră securitate. Motto-ul nostru este și rămâne că dorim să acționăm cu partenerii ori de câte ori este posibil și autonom când este necesar“, a afirmat recent Borrell, precizând că Busola Strategică trebuie să se bazeze pe obiective clare și ambițioase în patru dimensiuni interconectate.

Facilitatea Europeană pentru Pace face parte din conceptul mai larg al apărării europene în cadrul căruia țările UE au lansat Cooperarea Structurată Permamentă în materie de apărare, au înființat un Fond European de Apărare și au lansat, de asemenea, strategii industriale în domeniu și o revizuire anuală coordonată privind apărarea.

SURSA: caleaeuropeana.ro