UE ar trebui să crească semnificativ și să accelereze sprijinul pentru Ucraina, pentru a o pune într-o poziție de forță și pentru a descuraja orice agresiune suplimentară din partea Rusiei în urma unui potențial acord de încetare a focului ,spun eurodeputații în două rapoarte adoptate miercuri, conform unui comunicat al Parlamentului European.
În raportul privind politica externă și de securitate comună (PESC) adoptat cu 378 de voturi pentru, 188 împotrivă și 105 abțineri, Parlamentul avertizează că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei erodează arhitectura de securitate a Europei, destabilizând și amenințând vecinătatea est-europeană și Balcanii de Vest.
Îngrijorați de tensiunile în creștere din Orientul Mijlociu, europarlamentarii îi cer Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, să elaboreze o strategie cuprinzătoare a UE pentru regiune și să sporească prezența Europei acolo.
Solicitând pace durabilă și securitate atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni, eurodeputații salută perspectiva unei reveniri a Autorității Palestiniene în Gaza și își exprimă sprijinul pentru Alianța globală pentru implementarea soluției celor două state.
Cooperarea cu partenerii, inclusiv cu SUA
Având în vedere intensificarea eforturilor Chinei, Rusiei, Iranului și altora de a destabiliza ordinea internațională existentă și de a submina multilateralismul, raportul afirmă că este esențială o cooperare și o coordonare sporite din partea UE cu partenerii care gândesc la fel.
Membrii Parlamentului European sunt îngrijorați de ritmul rapid în care noua administrație americană inversează parteneriatele stabilite și sunt consternați de politica sa de a liniști Rusia și de a viza aliații tradiționali.
Cu toate acestea, eurodeputații consideră că este mai important ca niciodată ca relațiile cu SUA să fie continuate. Ei încurajează statele membre să urmeze canalele diplomatice bilaterale cu omologii lor americani, ca format de cooperare preferat de administrația SUA, demonstrând în același timp unitate și angajament față de o poziție comună a UE.
Garanții de securitate solide și credibile pentru Ucraina
În raportul privind politica de securitate și apărare comună (PSAC), adoptat cu 399 de voturi pentru, 198 împotrivă și 71 de abțineri, eurodeputații își exprimă profunda îngrijorare cu privire la schimbarea aparentă a poziției Statelor Unite față de războiul de agresiune al Rusiei. Aceștia deplâng cu fermitate orice încercare de șantajare a conducerii Ucrainei pentru a se preda agresorului rus cu singurul scop de a anunța un ”acord de pace”.
Rezoluția afirmă că un posibil acord de pace, care respectă independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, trebuie să fie însoțit de garanții de securitate solide și credibile pentru a descuraja viitoarele agresiuni rusești.
Eurodeputații salută eforturile recente în acest sens ale partenerilor NATO care împărtășesc aceleași idei, precum și concluziile Consiliului European din 20 martie 2025, care subliniază că UE și statele membre sunt pregătite să contribuie la garanțiile de securitate, în special prin sprijinirea capacității Ucrainei de a se apăra în mod eficient.
Coordonare și cooperare strânsă între UE și NATO
Rezoluția subliniază, de asemenea, că este nevoie de o coordonare strânsă privind descurajarea și colaborarea între UE și NATO pentru dezvoltarea unor capacități de apărare coerente, complementare și interoperabile și pentru consolidarea capacității de producție industrială a Europei.
Europarlamentarii sunt de acord cu ambiția mai largă de a consolida pilonul european în cadrul NATO, dar reiterează că dezvoltarea unei Uniuni Europene de Apărare ar trebui să meargă mână în mână cu aprofundarea cooperării UE-NATO.
În cele din urmă, Parlamentul dorește ca Comisia Europeană să crească datoria comună pentru a oferi UE capacitatea fiscală de a se împrumuta în situații excepționale și de criză acum și în viitor.
Eurodeputații spun că Europa ”se confruntă acum cu o nevoie urgentă de a stimula securitatea și apărarea pentru protejarea cetățenilor UE, restabilirea descurajării și sprijinirea aliaților UE, în primul rând Ucraina”. Povara acestor acțiuni ar trebui, susțin europarlamentarii, să fie împărțită echitabil.
SURSA: caleaeuropeana.ro