Să trăim ca-n Europa!

Donald Tusk: Summitul de la Bratislava trebuie să reprezinte "un punct de cotitură" în ceea ce privește protecția frontierelor UE

Donald Tusk: Summitul de la Bratislava trebuie să reprezinte “un punct de cotitură” în ceea ce privește protecția frontierelor UE

14/09/2016
|
0 Comments
|

Summitul Uniunii Europene care se va desfășura în această săptămână la Bratislava trebuie să reprezinte “un punct de cotitură” în ceea ce privește protecția frontierelor blocului comunitar, a declarat marți președintele Consiliului European, Donald Tusk, avertizând că cetățenii și-au pierdut încrederea în Uniunea Europeană, transmit DPA și Reuters.
“Criza migrației a fost punctul critic”, a scris Tusk într-o scrisoare adresată liderilor UE. “Lipsa unei reacții rapide și a unei strategii europene uniforme au slăbit (încrederea) cetățenilor în guvernele lor, în instituțiile lor și în establishment” în sensul mai larg al cuvântului, a adăugat el.
În ceea ce a părut a fi o aluzie adresată președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cancelarului german Angela Merkel, care au insistat anul trecut că Europa trebuie să primească migranți, Tusk, care a adoptat de ceva vreme un ton mai dur pe tema controlului frontierelor, a spus că liderii europeni au eșuat uneori în a-și convinge alegătorii că migrația poate fi controlată. “Mult prea des, (cetățenii europeni) aud declarații corecte politic potrivit cărora Europa nu poate deveni o fortăreață, că trebuie să rămână deschisă. Trebuie să demonstrăm cetățenilor noștri că suntem dispuși și capabili să-i protejăm de o repetare a haosului din 2015”, a pledat Tusk în scrisoarea sa.

Făcând referire la istoria totalitară a Europei, Tusk a spus că libertățile fundamentale sunt amenințate dacă liderii nu reușesc să-și convingă alegătorii — care aud “argumente false” din partea naționaliștilor anti-UE — că Uniunea poate funcționa în interesul lor. “Vor începe să caute alternative. Și le vor găsi. Istoria ne-a învățat că aceasta poate duce la o distanțare masivă de libertate. Prin urmare, este crucial să refacem echilibrul între nevoia de libertate și securitate”, a pledat Tusk.

Decizia-șoc din acest an a alegătorilor britanici de a ieși din UE a fost “o încercare disperată de a răspunde întrebărilor pe care milioane de europeni și le pun zilnic” în ceea ce privește securitatea, protecția intereselor lor și a modului lor de viață, a mai scris Tusk. “Astăzi, mulți oameni, nu doar în Marea Britanie, cred că a face parte din UE este un obstacol în calea stabilității și securității”, adaugă înalta oficialitate europeană.

Summitul trebuie să pună bazele unor eforturi suplimentare de contracarare a terorismului, să protejeze interesele cetățenilor în acorduri de liber schimb și să ducă la creștere economică și a locurilor de muncă, a pledat Tusk, care va prezida discuțiile de vineri la care vor participa 27 de lideri europeni, fără Marea Britanie. El a cerut totodată statelor membre să se abțină să atace Uniunea Europeană, avertizând că după Brexit “fie putem ieși din această criză mai slabi și în conflict, fie mai puternici și mai uniți”.

Totodată, relatează Reuters, Tusk a pledat pentru o Uniune Europeană mai puțin “corectă politic”, care să acționeze ferm pentru a-și proteja cetățenii de frica imigrației, terorismului și globalizării economice, dacă UE dorește să supraviețuiască Brexitului. Tusk consideră că Brexitul a dovedit că populiștii eurosceptici pot distruge restul UE dacă guvernele nu reușesc să tragă într-o singură direcție și să demonstreze beneficiile apartenenței la UE în chestiuni care contează cu adevărat. “Cetățenii Europei vor să știe dacă elitele politice sunt capabile să recapete controlul asupra evenimentelor și proceselor care îi copleșesc, îi dezorientează și uneori îi înspăimântă”, mai scrie Tusk.

Înalta oficialitate europeană a menționat totuși că Brexitul nu va fi tema centrală a summitului de la Bratislava. În schimb, Tusk a evidențiat trei priorități care trebuie îndeplinite cât mai curând și care presupun o mai strânsă coordonare între state: convingerea votanților europeni că frontierele Europei sunt sub control și că nu se va repeta criza migranților de anul trecut; combaterea militanților violenți; siguranța că viețile oamenilor nu sunt grav afectate de liberul schimb și de globalizarea economică.

SURSA: AGERPRES