Să trăim ca-n Europa!

Doi înalți oficiali UE, mesaj pentru R. Moldova: Vom construi un Parteneriat Estic și mai ambițios

Doi înalți oficiali UE, mesaj pentru R. Moldova: Vom construi un Parteneriat Estic și mai ambițios

27/03/2020
|
0 Comments
|

Coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Josep Borell și comisarul european pentru politica de vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, au remis o scrisoare de încurajare pentru R. Moldova. Cei doi înalți oficiali UE scriu că în această perioadă cu provocări, marcată de izbucnirea epidemiei de coronavirus, cooperarea internațională rămâne importantă.

Barell și Varhelyi scriu că Uniunea Europeană a contribuit, în R. Moldova, la crearea a aproximativ 6000 de noi locuri de muncă, numărul companiilor exportatoare în UE crescând cu 51%. Pe lângă asta, a fost susținut sectorul energetic și dezvoltată societatea civilă.

„Pentru a ne asigura că parteneriatul nostru continuă să livreze rezultate și în condițiile schimbătoare ale zilelor de azi, trebuie să facem și mai mult, și mai bine. Pentru a ne contura prioritățile, ne-am consultat anul trecut cu oameni, întreprinderi, organizații și guverne din 33 de țări din regiunea noastră comună. Deși rezultatele obținute au fost apreciate, a fost exprimată, de asemenea, o așteptare clară de a ne consolida cooperarea atunci când este vorba de locuri de muncă și prosperitate, investiții, conectivitate, bună guvernare și provocări comune, cum ar fi schimbările climatice și transformarea digitală”, scriu oficialii.

În scrisoare sunt enumerate câteva obiective pe termen lung pentru politica de după anul 2020.

În mod concret, aceștia propun:

– Ne vom concentra pe crearea locurilor de muncă și a oportunităților economice prin creșterea comerțului, a investițiilor, prin conectivitate mai bună, în special în transporturi și energie, conectând mai bine instruirea, cercetarea și inovarea cu nevoile sectorului privat.

– Împreună pentru instituții responsabile, statul de drept și securitate.

– UE va colabora cu partenerii săi pentru a eficientiza resursele economiilor, a crea noi locuri de muncă ecologice și a promova surse de energie locale și regenerabile.

– UE va investi în continuare în transformarea digitală a partenerilor, urmărind extinderea avantajelor pieței unice digitale în țările partenere. Munca comună se va concentra, de asemenea, pe consolidarea guvernanței electronice, pe extinderea start-upurilor digitale și pe sprijinirea rezistenței cibernetice a țărilor partenere.

– Împreună pentru societăți rezistente, corecte și incluzive. Alegerile libere și corecte, de rând cu administrațiile publice transparente, centrate pe cetățeni și responsabile, sunt esențiale pentru democrație. UE va continua să se concentreze pe aceste domenii-cheie, implicând societatea civilă, căreia trebuie să i se acorde suficient spațiu; va continua să sprijine mass-media liberă, imparțială și independentă și drepturile omului, precum și să asigure mobilitatea și contactele directe dintre persoane – toate deosebit de importante în special în contextul creșterii dezinformării îndreptate împotriva valorilor UE.

„În ultimul deceniu, comerțul dintre UE și partenerii săi de est aproape s-a dublat. Peste 125.000 de întreprinderi mici și mijlocii au beneficiat direct de finanțarea UE, creând sau susținând peste 250.000 de locuri de muncă. Suntem mai bine conectați datorită legăturilor de transport îmbunătățite și accesului mai ușor la banda largă de mare capacitate. Conform sondajelor recente, UE este cea mai de încredere instituție internațională pentru cetățenii Parteneriatului Estic. Vom păstra această abordare orientată spre rezultate și vom căuta să facem mult mai multe lucruri, făcând față provocărilor de astăzi, inclusiv atunci când este vorba de crize precum pandemia COVID-19. Iar prin aceasta vom construi un Parteneriat Estic și mai ambițios, care are de oferit beneficii tuturor și continuă să ne apropie pe continentul nostru comun”, conchid partenerii externi.

Sursa: agora.md