Să trăim ca-n Europa!

Despre reorganizarea guvernului de la Chișinău

Despre reorganizarea guvernului de la Chișinău

14/01/2017
|
0 Comments
|

În 2017 autoritățile şi-au propus să reorganizeze cabinetul de miniştri pentru a reduce numărul de ministere şi agenţii, respectiv numărul de funcţionari publici. Acest deziderat se regăsește în angajamentul guvernului faţă de FMI. Posibilele fuzionări se discută inclusiv la nivel de miniștri, dar mai întâi ar trebuie să fie amendată legislația în vigoare. Fruntași ai majorităţii parlamentare au declarat că acum există voinţă politică pentru a promova reformatarea executivului. Aceste remanieri însă vor trebui să fie aprobate prin decretul preşedintelui Igor Dodon. Mai detalii despre reorganizarea guvernului în relatarea semnată de Valentina Basiul.

Până acum, cele mai multe dezbateri publice a iscat eventuala lichidare a Ministerului Mediului, care ar urma să fie preluat de Ministerul Agriculturii.

În proiectul aflat în faza de examinare, se propune ca Agenţia Apele Moldovei şi Moldsilva să treacă la Ministerul Agriculturii, la fel ca şi partea de promovare a politicilor din domeniu. În ceea ce privește supravegherea, ar urma ca toate instituțiile din domeniul ecologiei să fuzioneze, fiind creată o agenţie cu subordonare guvernamentală, spune ministrul agriculturii, Eduard Grama.

Tot la Ministerul Agriculturii ar putea ajunge componenta de dezvoltare rurală de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, în timp ce componenta construcțiilor să fie transferată Ministerului Economiei. Ministrul agriculturii, Eduard Grama, afirmă că astfel noul minister va fi similar celui de ramură din România – Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale – şi va putea gestiona mai lesne anunțatele fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală ENPARD, suspendate din cauza crizelor politice şi financiare.

Eduard Grama: „Pentru o ţară aşa de mică ca Moldova nu este nevoie de 17 ministere şi asta va fi un lucru benefic. Totodată, una din problemele care se vor rezolva prin reformarea guvernului va fi şi mărirea salariilor pentru funcționarii publici şi motivarea lor; bugetul va rămâne, dar funcționarii se vor reduce şi salariul va fi crescut”.

Reformarea guvernului, în varianta de lucru difuzată de presă, ar urma să vizeze ministerele transporturilor şi al tehnologiei informației, ce se propune a fi comasate cu Ministerul Economiei. De asemenea, în portofoliul educaţiei ar urma să ajungă domeniile culturii şi cercetare. Astfel, se propune să fie reduse numărul de ministere în jumătate.

Deşi la nivel de miniştri se discută despre posibilele comasări de ministere ce ar urma să fie aprobate în acest an, secretarul general adjunct al guvernului, Valentin Guznac, responsabil de reformă, nu vrea să ofere, deocamdată, detalii despre modul în care va fi reformat executivul.

Valentin Guznac: „Se pregătesc nişte proiecte de modificare a cadrului legal care vor fi propuse parlamentului spre aprobare, pentru că ne dăm foarte bine seama că o eventuală modificare a structurii guvernamentale va însemna şi modificări esențiale la cadrul legal. Din momentul în care parlamentul vine şi aprobă modificările respective atunci deja se vor face acţiuni concrete”.

Preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a declarat Europei Libere că „deja există o voinţă politică, o înţelegere de principiu şi în cadrul majorităţii parlamentare că o astfel de reformă este necesară şi trebuie realizată”.

O afirmaţie similară a făcut şi deputatul Artur Reşetnicov, unul dintre ex-comuniştii care au aderat la majoritatea parlamentară. Din punctul de vedere al lui Artur Reşetnicov, însă discuţii despre reorganizarea guvernului trebuie să ţină cont şi de opinia preşedintelui Igor Dodon:

„Există anumite rezerve în anumite domenii de administrare. Noi nu suntem mulţumiţi de toate ce se întâmplă. Am putea să facem mai mult şi cu eforturi mai puţine. Dar, deocamdată, tot la nivel de discuţii, pentru că, la un moment dat, va trebui să fie reconfigurată majoritatea parlamentară, pentru că orice remaniere guvernamentală se face prin decretul preşedintelui. Apare întrebarea: preşedintele Dodon este gata să facă parte din cadrul majorităţii? Prim-ministru trebuie să se ducă la Dodon şi să spună: «Iată, numeşte-l pe X», Şi? Uitaţi-vă cu Ministerul Apărării ce se întâmplă, e blocaj”.

Liderii de opinie vorbesc de mai mult timp despre eventuala resetare a guvernării, cu participarea socialiștilor, care ar face posibil şi reorganizarea executivului. Socialiştii, care deţin cele mai multe mandate de deputat, au respins până acum astfel de ipoteze calificându-le ireale şi chiar fanteziste.

Sursa:europalibera.org