Noul sistem electoral, votat joi de 74 de deputați în Parlament, a provocat discuții contradictorii între politicienii moldoveni. În timp ce unii consideră că noul sistem va crea o mai bună legătură între alegători și deputați, alții consideră că acesta va închide multe uși la Bruxelles pentru Republica Moldova, transmite IPN.
În cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, liderul Grupului parlamentar PPE, Valeriu Ghilețchi, a afirmat că nu neagă că noul sistem ar putea provoca anumite consecințe de ordin politic, dar, în același timp, toți sunt politicieni și totul poate fi depășit prin comunicare. „S-a produs o schimbare în Codul electoral care în timp vom vedea cât de mult va îmbunătăți clasa politică. Atât timp cât vor fi reguli și condiții egale pentru toți actorii politici, eu nu văd o problemă pentru următoarea campanie electorală”, a declarat Valeriu Ghilețchi. Potrivit lui, o parte dintre politicieni s-au opus schimbării sistemului pentru că nu au candidați pregătiți pentru a merge în alegeri.
Deputata Partidului Democrat din Moldova, Valentina Buliga, a menționat în cadrul emisiunii că votul din Parlament nu este votul celor 74 de deputați, este votul cetățenilor Republicii Moldova, care a fost reconfirmat de prezența în fața legislativului a mii de susținători ai acestei idei. „Acest nou sistem care a avut succes în Parlament și a fost susținut de 74 de deputați creează o mai bună legătură între cetățeni și deputați”, a spus parlamentara.
Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a menționat că noul sistem electoral oferă mai multe avantaje cetățenilor printre care apropierea alegătorului de deputați, cunoașterea candidaților propriu-ziși, alegerea directă și responsabilizarea acestor deputați și a partidelor care vor fi nevoite să aleagă foarte atent pe cine să înainteze pe liste și în circumscripții.
Pe de altă parte, vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, susține că reacțiile de la Bruxelles după „această baie care i s-a făcut democrației Republicii Moldova”, demonstrează că Moldova se află pe marginea prăpastiei. „Or, cei de la Bruxelles nu sunt fraieri și înțeleg foarte exact”, a spus politicianul.
Valeriu Munteanu a menționat că este lungă calea până la alegerile din 2018, iar ceea ce s-a întâmplat ieri șubrezește șansa Republicii Moldova de a valorifica pe deplin toate oportunitățile pe care i le oferă europenii pentru că vor exista repercursiuni în acest sens în momentul în care se vor închide mai multe uși la Bruxelles decât se vor deschide la Moscova.
Parlamentul a votat joi, 20 iulie, în lectură finală proiectul de modificare a Codului Electoral prin care se trece de la sistemul proporțional de vot, pe liste de partid, la cel mixt, în care jumătate din deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar cealaltă în circumscripții uninominale.
SURSA:ipn.md