Să trăim ca-n Europa!

Declaraţia de la Batumi. Republica Moldova, Georgia şi Ucraina - aspiraţii clare pentru integrarea europeană

Declaraţia de la Batumi. Republica Moldova, Georgia şi Ucraina – aspiraţii clare pentru integrarea europeană

20/07/2021
|
0 Comments
|

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina sunt gata să implementeze toate reformele necesare pentru a face ireversibilă integrarea lor europeană. Este unul dintre principalele obiective asumate ieri, de liderii celor trei state în declaraţia de la Batumi, semnată în prezenţa preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Prin această declaraţie, şefii de stat ai Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi-au reconfirmat ambiţia şi determinarea de aderare la familia europeană.

DECLARAŢIA SUMMITULUI DE LA BATUMI

„Acordarea perspectivei europene celor trei Parteneri Asociaţi va fi un stimulent puternic şi va oferi un impuls pentru reforme mai profunde şi mai cuprinzătoare. În acest context, reamintim că, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, în calitate de state europene, respectând valorile europene şi angajându-se să le promoveze, pot solicita să devină membre ale Uniunii Europene”.

La Conferinţa Internaţională de la Batumi s-a discutat despre perspectivele Parteneriatului Estic şi despre felul în care Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, ca state asociate, îşi pot consolida relaţia cu Uniunea Europeană. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că se vor depune eforturi substanţionale pentru apropierea de UE.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Primii şi cei mai dificili paşi se fac acasă. Consolidarea instituţiilor democratice şi a statului de drept, asigurarea responsabilităţii şi independenţei sistemului judiciar, consolidarea instituţiilor anticorupţie şi restabilirea încrederii cetăţenilor în stat, sunt esenţiale pentru a debloca potenţialul nostru neexplorat cu UE, dar şi cu restul lumii. Aceste reforme sunt o necesitate care nu poate fi ocolită sau amânată”.

VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei; „Este foarte important ca ţările noastre să fie unite nu doar pentru destinaţia finală a acestui drum dificil, dar şi în întregul proces pe care ni-l dorim să-l depăşim mână în mână prin intermediul iniţiativei Trio Asociat”.

SALOME ZOURABICHVILI, preşedintele Georgiei: „Suntem pregătiţi şi hotărâţi să luptăm pentru viitorul nostru european pentru a evita ameninţările de polarizare din interior şi provocările din exterior”.

Invitatul de onoare al acestuii important eveniment pentru cele trei state care aspiră la integrarea în UE, a fost preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Oficialul a subliniat importanţa Parteneriatului Estic, despre care a amintit că e unul dintre instrumentele care contribuie la transformarea celor trei state. Următorul Summit al Parteneriatului Estic este programat pentru luna decembrie a acestui an.

CHARLES MICHEL, preşedintele Consiliului European: „Va fi un summit cu rezultate tangibile în beneficiul tuturor cetăţenilor noştri. Prima prioritate este să încercăm să aducem mai mult sprijin financiar şi să fim, de asemenea, inovatori în colaborarea cu Banca Europeană de Investiţii. Implementarea reformelor care sunt necesare nu pentru placul Bruxelles-ului, ci în beneficiul cetăţenilor.Puteţi conta pe UE. Vom încerca să facem tot posibilul pentru a menţine şi consolida acest dialog activ”.

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina fac parte din Parteneriatul Estic şi până acum au obţinut rezultate importante în acest format, precum semnarea acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană şi celui de comerţ liber. O altă realizare este liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii celor trei state.

Sursa: TVR Moldova