Să trăim ca-n Europa!

Cu sprijinul NATO a fost consolidată capacitatea Republica Moldova de răspuns la incidentele cibernetice

Cu sprijinul NATO a fost consolidată capacitatea Republica Moldova de răspuns la incidentele cibernetice

21/01/2021
|
0 Comments
|

NATO a inaugurat o nouă capacitate de răspuns la incidentele cibernetice pentru forțele armate moldovenești. Această capacitate a fost stabilită cu sprijinul Programului NATO Știință pentru Pace și Securitate (SPS) și în cooperare cu Agenția NATO de Informare și Comunicare (NCIA) printr-un proiect multianual. Acesta va ajuta la reducerea la minimum a oricărei amenințări rezultate din incidente cibernetice, va oferi recuperare rapidă și eficientă și va preveni incidente similare în viitor. Inaugurarea a fost marcată printr-o ceremonie virtuală de tăiere a panglicii.

La eveniment, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a remarcat: „NATO și Moldova sunt parteneri de mai bine de 25 de ani. Cooperarea noastră susține eforturile Moldovei de a reforma și moderniza structurile și instituțiile sale de apărare și securitate, cu respect deplin al neutralității constituționale a Moldovei. ” „Noua capacitate de răspuns la incidentele cibernetice, stabilită cu sprijinul Programului NATO Știință pentru Pace și Securitate, este un exemplu excelent al angajamentului NATO față de acest parteneriat”, a adăugat el.

Adresându-se participanților din Chișinău, ministrul apărării al Republicii Moldova, S.E. Victor Gaiciuc a spus: „Odată cu finalizarea acestui proiect important, am făcut un pas înainte către creșterea capacităților noastre de apărare cibernetică. Înființarea Centrului de răspuns la incidentele cibernetice al Armatei Naționale a Republicii Moldova va crește postura și capacitatea Ministerului Apărării de a răspunde amenințărilor cibernetice.”

Agenția NATO de informare și comunicare a oferit sfaturi tehnice esențiale pentru proiectarea laboratorului cibernetic și a infrastructurii IT fizice de sprijin. Șeful Statului Major al Agenției, generalul-maior Göksel Sevindik a subliniat: „Suntem mândri că colaborăm cu națiuni partenere precum Moldova pentru a le pregăti pentru provocările cibernetice cu care se pot confrunta în viitor. Securitatea cibernetică este un sport de echipă. Trebuie să ne folosim cunoștințele colective pentru a asigura securitatea aliaților și partenerilor noștri.”

Acest proiect a fost adaptat pentru a răspunde nevoilor identificate de guvernul moldovenesc în strânsă coordonare cu experții tehnici ai NATO. Acesta a inclus cursuri de instruire dedicate și capacități cibernetice umane, tehnice și procedurale îmbunătățite pentru a contracara amenințările care pot afecta funcționalitatea sistemelor informatice informatice militare, securitatea serviciilor și infrastructura critică. A fost o componentă integrantă a Inițiativei NATO de Dezvoltare a Capacității în domeniul Apărării și Securității (DCB) pentru Republica Moldova, la care Programul NATO Știință pentru Pace a contribuit deja cu două proiecte finalizate: unul în domeniul Femeilor, Păcii și Securității și unul în apărarea cibernetică. Prin aceste activități, NATO a sprijinit adoptarea primului plan național de acțiune al Moldovei pentru punerea în aplicare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind femeile, pacea și securitatea în martie 2018 și înființarea unui laborator de apărare cibernetică de ultimă generație la Universitatea Tehnică din Moldova.

„Prin cooperare practică, Programul NATO Știință pentru Pace și Securitate a contribuit la consolidarea capacităților Moldovei prin furnizarea de echipamente și instruire specializată pentru a aborda în comun și eficient amenințările complexe în domeniul apărării cibernetice”, dr. Beten, consilier senior SPS și parteneriat evidențiat. Din 1995, Programul SPS a sprijinit numeroase activități în cooperare cu Republica Moldova, în principal în domeniile apărării cibernetice, apărării împotriva agenților biologici, tehnologiilor avansate și agenda Femeilor, păcii și securității. Prin instruirea tinerilor oameni de știință și a altor experți specializați, aceste proiecte au sporit capacitatea, cunoștințele și abilitățile cercetătorilor din Moldova prin încurajarea rețelelor științifice cu omologii lor NATO.

 

SURSA: nato.int