Criza din Afganistan și acțiunile din Belarus demonstrează necesitatea unei revizuiri rapide a normelor Uniunii Europene în materie de migrație și azil, a declarat duminică vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
„Dacă există un lucru pe care situația din Afganistan și acțiunile Belarusului l-au demonstrat, acesta este faptul că timpul a expirat în ceea ce privește timpul pe care îl putem aștepta pentru a adopta revizuirea completă a regulilor europene privind migrația și azilul de care avem nevoie”, a declarat Schinas într-un tweet, citând comentariile sale din ziarul italian La Stampa.
Multe state membre ale UE sunt îngrijorate de faptul că evoluțiile din Afganistan ar putea declanșa o reluare a crizei migrației din Europa din 2015/16, când sosirea haotică a peste un milion de persoane din Orientul Mijlociu a pus la grea încercare sistemele de securitate și de asistență socială și a alimentat sprijinul pentru grupurile de extremă dreapta.
Aproape 400.000 de afgani au fost forțați să își părăsească locuințele de la începutul anului, alăturându-se celor 2,9 milioane de afgani deja strămutați în interiorul țării la sfârșitul anului 2020.
Lupte continue au fost raportate în 33 din cele 34 de provincii ale Afganistanului.
Majoritatea covârșitoare a afganilor forțați să fugă rămân în interiorul țării, cât mai aproape de casele lor, atât cât le permit luptele. De la începutul acestui an, aproape 120.000 de afgani au fugit din zonele rurale și orașele de provincie în direcția orașului Kabul.
UNHCR solicită comunității internaționale să își intensifice urgent sprijinul pentru a răspunde la această ultimă criză a strămutărilor din Afganistan.
De cealaltă parte, de la începutul anului, circa 4.026 de migranţi au intrat ilegal în Lituania dinspre Belarus, comparativ cu numai 74 în 2020. Situaţia s-a stabilizat în ultimele zile, potrivit ministrului de interne lituanian Agne Bilotaite. Un număr extrem de mare de migranţi au ajuns în Lituania, Letonia şi Polonia în ultimele săptămâni, relatează Agerpres.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost acuzat că a deschis graniţele ţării sale ca formă de presiune asupra Uniunii Europene pentru ca aceasta să ridice sancţiunile instituite împotriva regimului său, după contestata sa realegere în funcţie în urmă cu un an.
SURSA: caleaeuropeana.ro