Să trăim ca-n Europa!

Comisarul european pentru Extindere avansează ideea aderării Serbiei și Muntenegrului la UE în 2025: Este timpul să încheiem munca anului 1989

Comisarul european pentru Extindere avansează ideea aderării Serbiei și Muntenegrului la UE în 2025: Este timpul să încheiem munca anului 1989

19/01/2018
|
0 Comments
|

Serbia și Muntenegru sunt cel mai probabil următoarele state care vor adera la Uniunea Europeană, posibil în anul 2025, a precizat în cadrul unui interviu pentru Reuters comisarul european pentru Politica de Vecinătate și negocieri de Extindere, Johannes Hahn, informează Agerpres.

“Este timpul să încheiem munca anului 1989“, a spus Hahn, făcând referire la extinderea UE spre Est după căderea Zidului Berlinului.

“Am stabilit anul 2025 ca dată revelatoare pentru Serbia şi Muntenegru, ceea ce este realist, dar şi foarte ambiţios“, a mai afirmat oficialul european.

Potrivit unui document la care EuObserver a avut acces, UE va fixa anul 2025 ca termen pentru viitor val de extindere.
”Partenerii din Balcanii de Vest beneficiază acum de o ferestră de oportunitate istorică. Pentru prima dată, perspectiva lor de aderare are cel mai bun cadru temportal”, ar urma să spună comisarul european pentru Politica de Vecinătate și negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în cadrul evenimentului care marchează adoptarea unei noi strategii în acest sens, ce va avea loc pe 14 februarie.

”Cu o voință politică puternică, asigurarea implementării unor reforme reale și soluții durabile pentru disputele cu vecinii, Muntenegru și Serbia ar trebui să fie pregătite pentru statutul de membru până în 2025”, mai este precizat în document.

Poziție salutară privind aderarea statelor din Balcanii de Vest la UE în anul 2025 a avut și ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva, a cărei țară a preluat președinția rotativă a Consiliului UE.

”Dacă toți liderii politici și societatea se concentrează pe acest lucru și pe implementarea reformelor-cheie, nu este (n.r. un termen) nerealist”, a declarat oficialul bulgar pentru EUObserver.

”Depinde de fiecare dintre țările (n.r. din regiune), de cât de repede progresează”, a spus ea, insistând că ”desigur, vor ști că dacă nu sunt pregătiți, nu va exista niciun acord pentru aderare”. „Regulile sunt clare pentru toată lumea”, a adăugat ea.

Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia speră să devină membre ale Uniunii Europene, însă şansele lor de aderare s-au redus în ultimii ani, în contextul în care politicienii din blocul comunitar, confruntaţi cu euroscepticismul din ţările lor, cu criza din 2009-2013 din zona euro şi cu votul din Marea Britanie în favoarea Brexit-ului, par să-şi fi pierdut interesul.

Însă creşterea influenţei Rusiei, criza migraţiei care afectează regiunea, direcţia luată de Turcia spre autoritarism şi dorinţa de întărire a integrării europene după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar în 2019 au oferit o nouă şansă ţărilor din Balcani.

“Dacă nu importăm stabilitate în regiune, vom importa instabilitate“, a spus Hahn, susţinând că procesul de aderare la UE este cel mai bun mod de a combate corupţia, crima organizată şi ameninţarea răspândirii regimurilor autoritare în regiune.

Sursa: caleaeuropeana.ro