Să trăim ca-n Europa!

Autonomia strategică a pieței unice va fi protejată odată cu operaționalizarea la 11 octombrie a Cadrului UE pentru examinarea investițiilor străine directe

Autonomia strategică a pieței unice va fi protejată odată cu operaționalizarea la 11 octombrie a Cadrului UE pentru examinarea investițiilor străine directe

11/10/2020
|
0 Comments
|

Cadrul UE pentru examinarea investițiilor străine directe (ISD) devine pe deplin operațional începând de duminică, 11 octombrie 2020. În ultimele 18 luni de la adoptarea primului regulament UE privind verificarea investițiilor, Comisia și statele membre au instituit o coordonare cadru eficientă. Acum acest lucru va deveni instrumental în păstrarea intereselor strategice ale Europei, menținând în același timp piața UE deschisă investițiilor, se arată într-un comunicat.

„UE este și va rămâne deschisă investițiilor străine. Dar această deschidere nu este necondiționată. Pentru a răspunde provocărilor economice actuale, a proteja activele cheie europene și securitatea colectivă, statele membre ale UE și Comisia trebuie să colaboreze strâns. Dacă dorim să obținem o autonomie strategică deschisă, este esențial să avem o cooperare eficientă la nivelul UE în ceea ce privește verificarea investițiilor. Acum suntem bine echipați pentru asta”, a declarat vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis.

Regulamentul de examinare a ISD adoptat în martie 2019 a stabilit un cadru la nivelul UE în care Comisia Europeană și statele membre își pot coordona acțiunile privind investițiile străine. După intrarea oficială în vigoare a Regulamentului de examinare a ISD în aprilie 2019, Comisia și statele membre au lucrat la punerea în aplicare a cerințelor operaționale necesare pentru aplicarea integrală a regulamentului începând cu 11 octombrie 2020. Aceasta a inclus:

  • notificarea de către statele membre a mecanismelor naționale existente de verificare a investițiilor către Comisie
  • stabilirea de puncte de contact oficiale și canale sigure în fiecare stat membru și în cadrul Comisiei pentru schimbul de informații și analize
  • dezvoltarea de proceduri pentru ca statele membre și Comisia să reacționeze rapid la preocupările privind ISD și să emită avize
  • actualizarea listei de proiecte și programe de interes ale Uniunii anexată la regulament.

În urma recomandărilor Comisiei din îndrumarea din martie 2020, statele membre au convenit, de asemenea, să coopereze informal în ceea ce privește screening-ul ISD în cazul în care o investiție străină ar putea avea un efect asupra pieței unice a UE.

Mai multe state membre sunt, de asemenea, în curs de reformare a mecanismelor lor de screening sau de adoptare a unor noi mecanisme.

UE este una dintre cele mai deschise destinații de investiții din lume și principala destinație pentru investiții străine directe în lume: stocurile de ISD deținute de investitori din țări terțe în UE se ridicau la 6.441 miliarde EUR la sfârșitul anului 2017, oferind europenilor 16 milioane de locuri de muncă directe.

 

Sursa: caleaeuropeana.ro