Să trăim ca-n Europa!

ALEGERI LOCALE 2015: Partidele de la guvernare plătesc pentru scandalurile de corupţie

ALEGERI LOCALE 2015: Partidele de la guvernare plătesc pentru scandalurile de corupţie

15/06/2015
|
0 Comments
|

Socialista Zinaida Greceanîi şi liberalul Dorin Chirtoacă merg umăr la umăr în turul doi al alegerilor locale pentru primăria din Chișinău. Cei doi sunt separaţi după primul tur de duminică de aproximativ două procente. Într-un interviu la RFI, Victoria Bucataru, director de programe la Asociatia pentru Politica Externă de la Chişinău, spune că scăderea în popularitate a liberalului Dorin Chirtoacă este uşor de explicat.
Candidatul Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, şi primarul în exerciţiu, Dorin Chirtoacă, vor intra în cel de-al doilea tur de scrutin pentru primăria capitalei Republicii Moldova.

Potrivit ultimelor date, Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal) conduce cu 37,25 la sută, urmat de Zinaida Greceanîi (PSRM), cu 36,25 la sută.

Scăderea în popularitate a candidatului partidelor aflate la guvernare se explică prin faptul că acestea „sunt penalizate pentru scandalurile de corupţie în care au fost implicate”, explică Victoria Bucătaru.

„În turul al doilea, ne putem aştepta la o mobilizare a populaţiei care este pentru vectorul proeuropean. Deşi alianţa de guvernare a avut mai puţine mandate, Partidul liberal şi Partidul Popular European au mai multe mandate (23), iar comasate cu cele ale Pardului Democrat şi Partidului Liberal Democrat ajung la 26 de mandate. Deci este un rezultat destul de favorabil pentru paridele proeurope”, explică directorul de programe la Asociatia pentru Politica Externă de la Chişinău.

P de altă parte, la Orhei şi la Bălţi lucrurile stau însă altfel. Controversatul Renato Usatîi va fi edil în Bălți, după ce a obţinut peste 70% din sufragii, în timp ce, la Orhei, rezultatele numărării voturilor arată că Ilan Shor, controversatul om de afaceri, s-a impus la rândul său cu ușurință obţinând aproximativ 62% din voturi.

Victoria Bucătaru spune că „victoria lui Ilan Shor este într-adevăr surprinzătoare. Totuşi, este şi în acest caz o penalizare a partidelor de guvernare care nu şi-au ţinut promisiunile electorale şi nu au continuat reformele. La Bălţi, a fost un rezultat aşteptat pentru că acolo populaţia este majoritară prorusă”.

Rata de participare a fost mai mică în comparaţie cu alegerile locale din 5 iunie 2011 (54,59 la sută) sau cu alegerile parlamentare din noiembrie 2014 (55,6 la sută).

Al doilea tur al alegerilor locale din R Moldova se va desfăşura pe 28 iunie.

Sursa: http://www.rfi.ro/politica-79137-alegeri-r-moldova-partidele-de-la-guvernare-platesc-pentru-scandalurile-de-coruptie