Acordul de asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană intră de astăzi, 1 iulie 2016, în vigoare.
„Intrarea în vigoare a Acordului semnifică finalizarea procedurii de ratificare a acestuia de către părţile semnatare şi, respective, aplicarea în integralitate a tuturor prevederilor acestuia. (…) La fel, începând cu 1 iulie 2016, Acordul de Asociere înlocuiește Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova cu privire la protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole și alimentare, semnat la 26 iunie 2012 la Bruxelles, intrat în vigoare la 1 aprilie 2013”, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.
Victor Chirilă, președintele Asociației de Politică Externă (APE), afirmă că acest Acord de asociere reprezintă o mare oportunitate pentru R. Moldova și, dacă „ratăm această șansă, ratăm totul”.
„Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere (AA), inclusiv a Zonei de Comerț Liber, Aprofundat și Comprehensiv (DCFTA) marchează, cu o irecuperabilă intârziere, o nouă etapă în relațiile noastre cu UE. AA și DCFTA sunt, fără îndoială, cruciale pentru modernizarea R. Moldova, însă nu sunt nicidecum un panaceu la mizeria în care ne aflăm în prezent. De asemenea, AA și DCFTA nu mai sunt suficiente pentru a adera la UE. Dupa Brexit, ușa UE s-a închis pentru o perioadă indefinită”, susține Victor Chirilă.
Totuși, președintele APE este de părere că implementarea a AA și DCFTA trebuie să se producă într-un ritm accelerat, altfel R. Moldova nu va mai avea alți 25 de ani la dispoziție.
„Șansele ca R. Moldova să se dizolve ca stat sunt acum mai reale ca niciodată. Vestea proastă pentru noi este că implementarea AA și DCFTA este acum la latitudinea unor politicieni corupți și compromiși iremediabil.
Succesul implementării AA și DCFTA va depinde de trei factori cruciali, care în prezent lipsesc cu desăvârșire. Mai rău decât atât, nu-i vom avea în timpul apropiat.
1) Stabilitate internă.
Aceasta este în continuare foarte fragilă, fiind amenințată de instabilitatea regională, dar mai ales de discreditarea instituțiilor-cheie ale statului, subminarea statului de drept, eventuale tendințe separatiste în sudul și nordul țării etc..;
2) O clasă politică integră.
Clasa politică moldovenească este, în majoritatea ei, compromisă de interesele oligarhice și corupție, iar o bună parte se află la cheremul Moscovei care va face tot ce poate pentru a sabota AA.
3) Un stat de drept funcțional.
Statul de drept în Modova este cancerizat de corupție, interese obscure, nepotism, cumătrism și coordonatori din umbră. Iar dacă nu e stat de drept, nimic nu e, nici economie prosperă, nici politicieni integri, nici judecători incoruptibili, nici instituții credibile…
În concluzie, AA și DCFTA reprezintă o mare oportunitate pentru R. Moldova, ratăm această șansă, ratăm nu doar UE, ratăm totul, ratăm viitorul nostru de a trăi într-o țara modernă, liberă, prosperă!
În caz contrar, niciun coordonator, oricât de abil ar fi el, nu ne va salva de la tăvălugul necruțător la istoriei, care are prostul obicei să se repete în cicluri! Unul deja bate la ușa noastră, vraiște deschisă dinspre răsărit”, scrie Victor Chirilă pe Facebook.
Sursa:ziarulnational.md