Să trăim ca-n Europa!

A fost lansat Programul pentru Cooperare Transnațională Dunărea 2014-2020

A fost lansat Programul pentru Cooperare Transnațională Dunărea 2014-2020

22/10/2015
|
0 Comments
|

Astăzi, la Chișinău a avut loc ceremonia de lansare a Programului pentru Cooperare Transnațională Dunărea 2014-2020. Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului „Danube Connects”, realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și susținut financiar de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA).
Anatol Usatîi, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a menționat că principalul obiectiv al evenimentului a fost de a aduce la cunoștința autorităților publice centrale, regionale, locale, instituțiilor publice și organizațiilor nonguvernamentale principalele condiții de participare în cadrul Programului, beneficiile și experiențele de până acum.

„Strategia UE pentru Regiunea Dunării reprezintă un interes național pentru țara noastră. Trebuie să fim cu toți implicați și să avem responsabilitatea promovării Stratagiei, mai ales că în ea se regăsesc prioritățile documentelor naționale și sectoriale. Programul reprezintă o oportunitate de promovare și dezvoltare a unei serii de proiecte valoroase din punct de vedere al dezvoltării economice, a protecției mediului, proiecte care pot genera beneficii majore pentru noi. Vom reuși să facem asta, doar printr-un efort coordonat la nivelul tuturor instituțiilor cointeresate”, a declarat viceministrul, Anatol Usatîi.

Gerhard Schaumberger, șeful oficiului ADA: “Suntem bucuroși că Republica Moldova este parte a acestei Strategii și a promovat mult această idee. Chiar dacă Republica Moldova are doar câteva sute de metri ieșire la Dunăre, ea este și trebuie să fie un actor imortant, pentru că Strategia nu este legată de râul Dănărea, ci este legată de regiune și are la bază 11 priorități. Aceasta poate deveni o platformă de cooperare eficientă între cele 15 țări care fac parte, dintre care una este și Republica Moldova”.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele implementării Programului pentru Cooperare Transnațională Sud-estul Europei, inclusiv participarea Republicii Moldova și lecțiile învățate.

Potrivit organizatorilor în perioada 2014-2020, Uniunea Europeană va finanța Programul de Cooperarea Transnațională Dunarea, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) și Fondul European de Dezvoltare (FEDR). Programul se adresează statelor din regiunea dunăreană și are ca obiectiv consolidarea cooperării între acestea prin finanțarea proiectelor de cooperare, inițiate în cadrul Strategiei Dunării. Aria programului este constituită din 14 state din regiunea dunăreană și întregul teritoriu al Republicii Moldova. Alocarea financiară a Uniunii Europene pentru program este de 230 mil EUR, cu o contribuție ENI pentru Republica Moldova de 5 mil. EUR.

Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcţiilor