Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care urma să vină în Republica Moldova la 15 iunie curent, si-a anulat vizita. Anunţul a fost făcut de către reprezentantul FMI la Chişinău. Modificarea agendei s-a produs, dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a anuntat demisia. Misiunea FMI urma sa monitorizeze situatia în vederea acordării unui împrumut financiar, de care tara noastra are nevoie pentru a evita un eventual faliment. Acordarea imprumutului, sustin expertii, a fost condiţionata, inclusiv de lichidarea a trei bănci cu probleme mari din Republica Moldova. Este vorba de Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.
Pe de alta parte, in ajunul vizitei Misiunii FMI si demisiei premirului Gaburici, liderii democraţilor şi liberal-democraţilor au declarat, ca Banca de Economii a Moldovei urmeaza să fie nationalizată, iar în scurt timp, va fi elaborat un proiect de lege privind preluarea de către stat a pachetului integral de acţiuni ale BEM.
Ideea lichidarii Bancii de Economii, este sustinută nu doar de FMI, ci si de Uniunea Europeana, care este unul dintre principalii donator si investitori in tara noastra.
Săptămâna trecută, Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău mentiona într-un interviu, ca „acum cel mai important este ca ancheta să continue şi, totodată, prin lichidarea celor trei bănci, să fie identificată o metodă de protejare a depozitelor şi un mijloc de transfer al acestora spre alte bănci”.
În același interviu, dl. Tapiola declara:
Carton Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene in RM:
„Acum toţi ar trebui să se focalizeze pe restabilirea economiei, astfel încât să dea o siguranţă pentru orice investitor care vrea să susţină bugetul Republicii Moldova. Şi un exemplu de acţiune bună în acest sens ar fi obţinerea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, pentru că orice acord de acest gen reprezintă de fapt un program de reforme. Un astfel de acord ar fi o măsură-cheie pentru soluţionarea problemelor economice cu care se confruntă Republica Moldova”.
In opinia mai multor experti independent, semnarea unui accord stand-bye cu Fondul Monetar International este singura soluție de rezolvare a crizei financiare profunde în care s-a pomenit Republica Moldova.
Republica Moldova a aderat la Fondul Monetar International la 12 august 1992. Începând cu anul 1993, Moldova a beneficiat de mai multe acorduri cu FMI pentru susţinerea programelor de ajustare economică ale autorităţilor. Suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI a constituit la finele lunii februarie 2015 circa 504 milioane dolari SUA.