Să trăim ca-n Europa!

„Justiția a eșuat în a-și face datoria”: 27 de ONG-uri cer desecretizarea dosarelor din 7 aprilie 2009

„Justiția a eșuat în a-și face datoria”: 27 de ONG-uri cer desecretizarea dosarelor din 7 aprilie 2009

07/04/2025
|
0 Comments
|

La 16 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, 27 de organizații neguvernamentale din Republica Moldova solicită desecretizarea imediată a dosarelor și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în abuzurile comise, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă în prezent.

Într-o declarație comună, publicată de Promo-LEX, ONG-urile acuză autoritățile de drept de inacțiune și tăcere. Reprezentanții societății civile precizează că, în ciuda reluării investigațiilor în 2021 de către procurori, până în prezent nu a fost făcut public niciun rezultat concret.

Organizațiile semnatare cer, în acest context, printre altele, măsuri pentru combaterea impunității, adoptarea unor mecanisme eficiente de protecție a victimelor torturii, recunoașterea oficială a abuzurilor comise și garantarea că astfel de tragedii nu se vor mai repeta.

„Dreptatea rămâne o promisiune trădată. De 16 ani, victimele represiunilor din 7 aprilie 2009, societatea civilă și apărătorii drepturilor omului cer adevăr, răspundere și dreptate. Însă justiția rămâne tăcută, iar impunitatea s-a transformat din excepție în regulă”, afirmă organizațiile semnatare.

Astăzi, s-au împlinit 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009 – o zi care a marcat istoria Republicii Moldova. Deși totul a început ca un protest pașnic, evenimentele au degenerat în violențe: clădirea Parlamentului și a Președinției au fost distruse, iar sute de tineri au fost reținuți, iar apoi torturați și deținuți în condiții inumane, fără apă și mâncare, în izolatoarele din capitală.

Cel puțin patru tineri au fost găsiți morți în aprilie 2009, la scurt timp după protestele masive împotriva guvernării comuniste. Deși numele lui Valeriu Boboc, Maxim Canișcev, Evgheni Țapu și Ion Țâbuleac sunt irevocabil legate de 7 aprilie 2009, oficial, s-a probat că singurul tânăr ucis atunci a fost Valeriu Boboc. Ziarul de Gardă, care a obținut acces la dosarele celor trei morți suspecte, scria în 2018 că, în celelalte trei cazuri, anchetele penale au ajuns la concluzia că tinerii s-ar fi sinucis, după ce ar fi suferit, în prealabil, de probleme psihice.

Deși a trecut peste un deceniu și jumătate de la protestele din 7 aprilie, evenimentele de atunci rămân învăluite în controverse, iar victimele continuă să aștepte dreptate. Nicio persoană nu se află în detenție pentru abuzurile comise atunci, iar ancheta penală este, în continuare, în desfășurare.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a precizat, într-un răspuns pentru Teleradio-Moldova, că urmărirea penală este activă în dosarul nr. 2009038033, care include mai multe cauze conexate ce vizează evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale și din apropierea Parlamentului și Guvernului.

„A fost efectuat și se efectuează în continuare un volum mare de acțiuni de urmărire penală, au fost audiați martori, efectuate confruntări, ridicări, măsuri speciale de investigații, în vederea stabilirii tuturor datelor și aflării adevărului pe caz. În prezent, urmărirea penală pe acest dosar este în curs de desfășurare”, precizează procurorii.

PCCOCS a precizat că nu poate divulga mai multe informații, invocând protecția datelor cu caracter personal și confidențialitatea anchetei.

CITEȘTE ȘI: