Să trăim ca-n Europa!

Expert-Grup despre taxa de 31% impusă Republicii Moldova: Acest subiect trebuie să fie „o prioritate de politică externă și economică”

Expert-Grup despre taxa de 31% impusă Republicii Moldova: Acest subiect trebuie să fie „o prioritate de politică externă și economică”

08/04/2025
|
0 Comments
|
Decizia SUA de a impune o taxă de 31% asupra importurilor moldovenești reprezintă o provocare majoră pentru economia Republicii Moldova și pentru stabilitatea relațiilor comerciale bilaterale. Este una dintre concluziile formulate de Centrul Expert-Grup, în baza unei analize economice publicate marți. Experții mai constată că, în lipsa unei reacții rapide, țara noastră riscă să devină victima colaterală a unei dispute comerciale globale în care nu are nici influență, nici responsabilitate.

În opinia Expert-Grup, este esențial ca Guvernul de la Chișinău să trateze acest subiect ca pe o „prioritate de politică externă și economică, mobilizând toate instrumentele diplomatice și comerciale disponibile, în special luând în considerare deschiderea SUA de a avea astfel de discuții cu alți parteneri comerciali”.

Obiectivul acestor eforturi ar fi clarificarea fundamentării economice a deciziei, prezentarea unor analize detaliate asupra fluxurilor comerciale și politicilor tarifare, precum și evidențierea caracterului disproporționat al impactului asupra economiei moldovenești”, subliniază sursa citată.

Experții economici consideră că, în paralel, autoritățile ar trebui să prezinte „nivelul scăzut de risc comercial pe care Republica Moldova îl prezintă pentru piața americană, în special având în vedere componenta lohn și pe faptul că multe exporturi sunt de fapt parte a unor lanțuri valorice globale în care SUA este beneficiar indirect”.

Totodată, potrivit Expert-Grup, este esențial ca Republica Moldova „să mobilizeze sprijinul partenerilor strategici, în special al UE, pentru a susține o abordare coordonată și principială în fața politicilor comerciale unilaterale ale SUA, inclusiv în cadrul OMC”.

Respectivele recomandări au fost formulate în urma analizei situației în care „s-a ajuns la acest tarif de 31% pentru produsele moldovenești”.

Conform administrației SUA, constată analiștii de la Expert-Grup, metodologia care a stat la baza stabilirii noilor tarife vamale se bazează pe „principiul reciprocității comerciale” și ia în considerare barierele tarifare, netarifare și manipulările valutare. Potrivit sursei citate, „în esență, SUA pretinde că a analizat regimul tarifar aplicat produselor americane de către fiecare stat partener și a stabilit tarifele respective, ulterior aplicând o reducere de 50% din tariful calculat”. Prin urmare, constată analiștii, „tariful reciproc calculat pentru Republica Moldova este de 61%, iar după aplicarea discount-ului ajungând la cifra de 31%”. Totuși, concluzionează Expert-Grup, în mediul public „există suspiciuni că la baza stabilirii tarifelor a stat de fapt doar deficitul comercial de bunuri înregistrat de către SUA cu alte țări”.

Analiștii economici amintesc că respectiva metodologie „a fost criticată pentru lipsa de transparență și pentru caracterul arbitrar al criteriilor de „reciprocitate tarifară”, care au ignorat principiile comerțului internațional, dar și dimensiunea și vulnerabilitatea economică a unor state precum Republica Moldova”. Mai mult, afirmă experții, decizia în cauză „a fost luată unilateral, fără consultări internaționale sau analiză economică riguroasă, ceea ce contravine regulilor Organizației Mondiale a Comerțului”.

Expert-Grup amintește că, la 2 aprilie curent, Statele Unite ale Americii a anunțat impunerea unor tarife vamale bazate pe „reciprocitate” asupra importurilor din 57 de țări și blocuri economice. Decizia a fost comunicată de către președintele Donald Trump, care a declarat această zi drept „Ziua eliberării Americii”, justificând măsura prin necesitatea restabilirii echilibrului comercial în favoarea SUA.

Măsura ce intră în vigoare începând cu 9 aprilie nu a fost supusă unor consultări multilaterale și a generat o undă de șoc în comerțul internațional, amplificând temerile legate de un război comercial la scară largă”, menționează analiștii economici. Republica Moldova „se regăsește pe lista țărilor supuse acestor tarife, cu un nivel de 31%, aplicat uniform tuturor produselor exportate către SUA”.

Analiștii de la Expert-Grup consideră că această decizie „are potențialul de a afecta negativ exporturile moldovenești, într-un moment în care economia națională se află tehnic în recesiune”.

CITEȘTE ȘI: