Să trăim ca-n Europa!

UE pregătește tarife de până la 25% pentru produse americane și ia în calcul „opțiunea nucleară” a Instrumentului de Anti-Coerciție

UE pregătește tarife de până la 25% pentru produse americane și ia în calcul „opțiunea nucleară” a Instrumentului de Anti-Coerciție

08/04/2025
|
0 Comments
|

Uniunea Europeană se pregătește să impună tarife vamale de până la 25% pentru o gamă largă de produse americane, ca răspuns la decizia președintelui Donald Trump de a reactiva taxele asupra importurilor de oțel și aluminiu din bloc. În paralel, Bruxelles-ul analizează dacă va recurge, în premieră, la Instrumentul de Anti-Coerciție (IAC) – o măsură extremă care ar permite sancționarea sectorului american de servicii, inclusiv tehnologie și bănci.

Potrivit unui document intern al Comisiei Europene, văzut de POLITICO și Bloomberg, planul prevede tarife de 25% pentru produse precum soia, porumb dulce, orez, migdale, sucuri de fructe, tutun, fier, aluminiu, bărci de agrement, vehicule, textile, articole vestimentare și diverse produse cosmetice. Alte produse, precum motocicletele sau anumite tipuri de sticlă securizată, ar urma să fie taxate cu 10%.

Valoarea totală a exporturilor americane afectate de noile tarife ar fi de aproximativ 22,1 miliarde de euro, conform datelor Eurostat din 2024. Planul urmează să fie votat de statele membre ale UE miercuri, urmând ca noile taxe să intre în vigoare începând cu 15 aprilie, deși colectarea propriu-zisă a majorității acestora ar fi amânată până în luna mai. Tarifele pentru produse agricole precum soia sau anumite tipuri de nuci ar intra în vigoare la 1 decembrie.

Lista finală a produselor vizate a fost ajustată la presiunea mai multor state membre, printre care Franța, Italia și Irlanda, care au cerut eliminarea unor bunuri sensibile precum bourbonul american, pentru a evita tarife de 200% asupra vinurilor și șampaniilor europene.

În același timp, în discuțiile dintre miniștrii comerțului din UE, reuniti luni la Luxemburg, s-a conturat o diviziune privind utilizarea Instrumentului de Anti-Coerciție. Acest mecanism, creat pentru a răspunde presiunilor economice externe, ar permite UE să lovească direct industria americană a serviciilor – o măsură care ar marca o escaladare majoră a tensiunilor comerciale transatlantice.

„Trebuie să analizăm cu atenție IAC. Aceste măsuri merg mult dincolo de politica vamală clasică. Ele includ servicii digitale și alte instrumente extinse”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck. Omologul său spaniol, Carlos Cuerpo, a subliniat că „nu trebuie exclus niciun instrument”.

Cu toate acestea, unele țări – precum Irlanda și Italia – s-au arătat prudente în ceea ce privește activarea IAC, avertizând că o astfel de măsură ar echivala cu „o escaladare extraordinară”.

Bruxelles-ul încearcă să păstreze deschise canalele de dialog, în ciuda tensiunilor, menținându-și deschiderea pentru negocierea unei înțelegeri și propunând chiar o reducere la 0% a taxelor pentru bunurile industriale, însă Comisia Europeană avertizează, totodată, că lipsa unui angajament real din partea Washingtonului ar putea forța blocul să își folosească toate pârghiile de răspuns. Decizia privind o eventuală activare a Instrumentului de Anti-Coerciție rămâne, deocamdată, în așteptare.

 

Sursa: caleaeuropeana.ro