Să trăim ca-n Europa!

Spania preia comanda grupului de luptă multinațional NATO din Slovacia pentru descurajarea Rusiei pe flancul estic

Spania preia comanda grupului de luptă multinațional NATO din Slovacia pentru descurajarea Rusiei pe flancul estic

01/07/2024
|
0 Comments
|

Spania va conduce de luni grupul de luptă multinațional NATO din Slovacia, marcând prima desfășurare de trupe spaniole în această țară. Brigada, cu baza la Lest, include peste 1.500 de militari din opt națiuni și face parte din eforturile NATO de a descuraja posibilele agresiuni ale Rusiei împotriva țărilor aliate, potrivit agenției EFE, relatează Agerpres.

Spania va prelua duminică comanda unității de la Republica Cehă, asumându-și rolul de națiune-cadru pentru unul dintre cele opt grupuri de luptă ale Alianței Nord-Atlantice de pe flancul estic european. Aceste grupuri fac parte din strategia de descurajare consolidată a NATO, adoptată în urma invaziei Rusiei în Ucraina, conform deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid din iunie 2022.

Prezența militară aliată în Slovacia va sprijini, de asemenea, planurile naționale de apărare ale acestei țări, situată în Europa Centrală și vecină cu Ucraina. Spania va menține permanent peste 750 de soldați, reprezentând cel mai mare contingent de trupe al misiunii.

Pe lângă forțele umane, Spania va contribui cu aproximativ 250 de vehicule de luptă, inclusiv blindate Centauro, vehicule tactice VAMTAC și vehicule grele VEMPAR.

Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a subliniat în timpul unei vizite în mai la trupele spaniole desfășurate în Slovacia că acesta este cel mai mare contingent spaniol din străinătate, evidențiind angajamentul NATO de a consolida flancul estic al Alianței.

Vezi articolul integral pe caleaeuropeana.ro