A muncit peste hotare, iar cu banii adunați a revenit acasă și a pornit propria afacere în domeniul legumiculturii. Este istoria lui Sergiu Goncearuc, care de 17 ani crește legume în sere și în câmp deschis în satul Speia, raionul Anenii Noi. Fermierul speră că odată cu aderarea țării la Uniunea Europeană va beneficia de fonduri pentru o seră ultramodernă de generația a cincea.
„Produc diferite tipuri de legume, la fiecare an diferă, dar majoritatea sunt tomate, castraveți, varză, extratimpurii, ceapă, kohlrabi, conopidă. Am sere construite de mine, suprafață nu mică – peste un ha, logic eu ar trebui peste un oarecare timp să mă modernizez, dar totdeauna problema e financiară, nu am posibilitate. Ăsta e visul – să-mi construiesc sere ultramoderne”, spune Sergiu Goncearuc.
Legumicultorul mai spune că una dintre lecțiile pe care le-a învățat peste hotare ține de patriotism. Acolo fiecare cetățean procură, în primul rând, produsele autohtone, pentru a susține producătorii locali. Sergiu Goncearuc speră că odată cu începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, fermierii autohtoni se vor bucura de multe facilități.
„În UE e patriotism, iată eu cumpăr din Suedia, e al meu, autohton produs, nu mă interesează, e de două ori mai scump, dar e de-al nostru. Un legumicultor, un pomicultor, un viticultor să falimenteze, că dacă pleacă el, el totuna nu o să-ți procure marfa ta, că totul e în lanț: unul produce mere, altul pătlăgele, altul – lapte, altul- brânză, unul vinde servicii. Dar dacă pleacă cine o să mai lucreze în țară? Statul trebuie să se ocupe de treaba dată. Noi ne-am asociat cu UE, cu asocierea cred că poate o să fim auzibili, poate mai bine o să soluționeze”, menționează Sergiu Goncearuc.
Potrivit experților, odată cu crearea Asociației Naționale a Legumicultorilor, producătorii vor avea noi oportunități de a beneficia de mai multe subvenții de la stat. Pentru anul 2024, bugetul de subvenționare pentru agricultură constituie un miliard șase sute de milioane de lei.