Europa trebuie să-și ”intensifice” eforturile pentru a furniza Ucrainei mai multe fonduri astfel încât această țară să poată continua să se apere în fața invadatorilor ruși, a punctat ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps.
În cadrul unei intervenții la BBC News, citat de The Guardian, el a amintit că ”Marea Britanie, din nou, ca și în cazul celorlalte aspecte, a deschis calea cu un pachet de 2,5 miliarde de lire sterline și un acord de securitate, un acord de cooperare cu președintele Zelenski și Ucraina”.
”Acum … nu doar SUA, ci și Europa trebuie să facă un efort și să-și îndeplinească partea pentru a se asigura că Ucraina poate continua să se apere singură”, a continuat Shapps, în vreme ce colegul său din guvern responsabil pentru politica externă, David Cameron, mărturisea că are senzația că suntem din nou în anii 1930, dar cu Putin jucând rolul lui Hitler.
Nu mai târziu de 12 ianuarie Casa Albă anunța că asistența americană acordată Ucrainei pentru a stăvili invazia rusă a ”încetat complet” deoarece o aripă a republicanilor condiționează acceptarea sprijinului suplimentar destinat Kievului în valoare de aproape 60 de miliarde de dolari de un acord privind securitatea frontierelor SUA.
Chiar dacă Biden i-a avertizat pe liderii din Congres că ”lipsa continuă de acțiune” privind finanțarea sprijinului pentru Ucraina ”pune în pericol securitatea națională a SUA, a NATO și a restului lumii libere”, măsura adoptată de Congresul american pentru a evita o paralizie bugetară nu cuprinde și ajutorul pentru Ucraina.
Între timp, la Paris, președintele francez Emmanuel Macron a promis că va livra Kievului un nou pachet de asistență militară și că va merge în Ucraina pentru a încheia ”personal” un acord bilateral de securitate, călcând astfel pe urmele țării partenere din G7, Marea Britanie, care, prin premierul Rishi Sunak, a semnat o astfel de înțelegere cu președintele Volodimir Zelenski.
Aceste acorduri se înscriu în seria angajamentelor de securitate oferite de G7 Ucrainei, la summitul NATO de la Vilnius.
Și România s-a alăturat acestui club, devenind a 9-a țară din lume după statele G7 și Olanda care a demarat discuțiile de prospectare privind un acord de securitate cu Ucraina, după ce liderul ucrainean și președintele Klaus Iohannis au convenit acest lucru.
În paralel, președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a cerut o “transformare” a Alianței Nord-Atlantice “în ceea ce privește capacitatea de luptă”, în vreme ce Emmanuel Macron a solicitat industriei franceze de apărare să grăbească trecerea la “economie de război”.
Tot în virtutea descurajării credibile, comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, a anunțat că UE va avea capacitatea de a produce cel puţin 1,3 milioane de obuze până la sfârşitul anului.
În acest an, dar în primăvară, NATO va organiza cel mai mare exercițiu militar al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender 24, Marea Britanie făcându-și deja publică decizia de a disloca aproape 20.000 de soldați în Europa de Est pentru a lua parte la exercițiul anterior amintit.
Sursa: caleaeuropeana.ro