Să trăim ca-n Europa!

Controlul armelor nucleare. Secretarul general al NATO: Rusia ignoră regulile internaționale, iar China și extinde rapid arsenalul nuclear

Controlul armelor nucleare. Secretarul general al NATO: Rusia ignoră regulile internaționale, iar China și extinde rapid arsenalul nuclear

07/09/2021
|
0 Comments
|

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat luni că aliații trebuie să colaboreze mai mult pentru a păstra Tratatul de neproliferare, pentru a consolida și moderniza controlul armelor și pentru a răspunde la încălcări.

În discursul rostit la conferința anuală a NATO privind controlul armelor, secretarul general a avertizat că “Rusia continuă să ignore și să îndoaie” regulile internaționale de control al armelor, în timp ce China își extinde rapid arsenalul nuclear, inclusiv prin “construirea unui număr mare de silozuri de rachete”.

Acest lucru se întâmplă fără “nicio limitare sau constrângere și cu o lipsă totală de transparență”, a spus el, conform unui comunicat al NATO.

În tot acest timp, Iranul și Coreea de Nord răspândesc tehnologia periculoasă a rachetelor.

Ca răspuns, Stoltenberg a declarat că aliații trebuie să folosească NATO “și mai mult ca o platformă unică pentru dialogul privind controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea”.

Stoltenberg a îndemnat aliații și partenerii să păstreze Tratatul de neproliferare, pe care l-a descris ca fiind “piatra de temelie” a regimului global de control al armelor nucleare. El a îndemnat comunitatea internațională să asigure succesul Conferinței de revizuire a TNP din acest an.

Salutând prelungirea tratatului New Start, secretarul general a subliniat necesitatea de a consolida și moderniza în continuare controlul armelor. Dl Stoltenberg a precizat că China, în calitate de putere globală, are responsabilitatea de a se implica în eforturile de control al armelor.

În plus, trebuie abordat impactul noilor tehnologii, cum ar fi inteligența artificială și sistemul autonom, asupra controlului armelor, a declarat secretarul general.

Făcând trimitere la încălcarea de către Rusia a Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune, secretarul general a precizat că NATO va continua să răspundă la încălcările controlului armamentului.

Găzduită în fiecare an de o țară diferită, conferința NATO privind armele de distrugere în masă din 2021 are loc la Copenhaga și reunește peste 100 de oficiali din 45 de țări.

Sursa: caleaeuropeana.ro