Declarație comună a dlui Nicu Popescu, VOPM, Ministru AEIE al RM
Cu ocazia aniversarii de 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, la 27 august, noi, Nicu Popescu, Viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, și Jean-Yves Le Drian, Ministru pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, reuniți la 2 septembrie la Chișinău, reafirmăm profunzimea legăturilor care unesc cele două țări timp de 30 de ani și determinarea noastră comună de a întări această relație în anii următori.
De la vizita de lucru la Paris efectuată în februarie 2021 de către dna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova și întâlnirea sa cu Președintele Republicii Franceze, dl Emmanuel Macron, Franța și Republica Moldova au lucrat pentru atingerea progreselor concrete în vederea punerii bazelor unei relații consolidate, care ar putea aduce beneficii populației și întreprinderilor din cele două țări ale noastre.
Ne bucură decizia Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD) cu privire la operarea în Republica Moldova, ceea ce va consolida contribuția franceză în implementarea politicilor publice și dezvoltării durabile în trei sectoare: reîmpădurirea și irigarea, aprovizionarea cu apă și canalizarea, energia. AFD va organiza o misiune de identificare a proiectelor în luna septembrie, iar studiile de fezabilitate vor începe în curând. De altfel, Proparco, o filială a AFD, se pregătește să acorde un împrumut în acest an unei instituții moldovenești specializate în microcredite pentru ÎMM-uri.
– Reafirmăm deplina importanță pentru consolidarea statului de drept în Moldova și în acest context, Franța își reafirmă sprijinul său pentru agenda de reforme propusă de noul Guvern moldovenesc. Agenția „Expertise France” va continua să participe activ la acțiunea UE (Echipa Europa) întru susținerea reformei justiției. În curând, un expert francez de nivel înalt va fi detașat în cadrul administrației prezidențiale a Republicii Moldova. Salutăm, de asemenea, angajamentul de cooperare între Înalta Autoritate franceză pentru transparența vieții publice (HATVP) și Agenția Națională pentru Integritate (ANI), precum și vizita Directorului Agenției Franceze Anticorupție în scopul realizării unei misiuni tehnice în Moldova, preconizată pentru luna viitoare. Salutăm angajamentul Franței, în comun cu ONG-urile moldovenești, pentru susținerea libertății presei prin implementarea programelor de formare a jurnaliștilor moldoveni care se focusează pe lupta împotriva dezinformării.
– În vederea facilitării dezvoltării relațiilor bilaterale, ne dorim ca procedurile lansate în luna februarie curent să fie finalizate cât mai curând posibil, în special semnarea Convenției privind evitarea dublei impuneri, care a fost parafată în februarie 2021, și finalizarea rapidă a negocierilor unei Convenții bilaterale în domeniul securității sociale. Aceste acorduri vor permite avansarea relațiilor noastre economice și facilitarea activității companiilor franceze mobilizate pentru a sprijini Moldova în realizarea priorităților sale de dezvoltare și a necesităților de investiții. Franța rămâne, de asemenea, deschisă să faciliteze realizarea proiectului de renovare a liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni, de către un consorțiu de companii franceze. Totodată, noi companii franceze planifică noi investiții în domeniul turismului și distribuției.
– Reafirmăm atașamentul nostru privind predarea limbii franceze în Moldova, țară membră a OIF, și dorim să oferim un nou impuls educației bilingve francofone în Moldova, în special prin consolidarea prezenței franceze locale cu scopul redinamizării rețelei francofone și susținerii formării cadrelor didactice moldovenești, precum și printr-o politică de acordare a statutului francofon unor noi licee bilingve și de oferire a burselor de mobilitate pentru profesori.
– Franța și Republica Moldova își reafirmă solidaritatea lor deplină în lupta împotriva pandemiei Covid-19. Salutăm sprijinul acordat Republicii Moldovei de către Uniunea Europeană în lupta împotriva virusului, dar și pentru a face față consecințelor socio-economice ale acestei crize globale.
– Franța își reafirmă sprijinul său deplin pentru stabilitatea Republicii Moldova, consolidarea statului său de drept, lupta împotriva corupției și consolidarea democrației, transformările benefice stabilității europene și necesare implementării Acordului de Asociere între Republica a Moldovei și Uniunea Europeană. Franța rămâne antrenată, în cadrul Echipei Europa, pentru a contribui la realizarea proiectelor europene. Subliniem importanța relației franco-moldave în procesul de apropiere a Republicii Moldova de standardele și practicile UE.
– Franța își reafirmă sprijinul său neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și sprijină eforturile întreprinse în formatul „5+2” sub egida OSCE, în vederea atingerii unei soluționări globale, durabile și pașnice a conflictului din regiunea transnistreană.
– Franța și Republica Moldova au convenit să continue schimburile politice pentru Summit-ul Parteneriatului Estic al UE planificat pentru luna decembrie a acestui an și a viitoarei președinții franceze a Uniunii Europene în primul semestru al anului 2022.
SURSA: Comunicat de presa, Ambasada Republicii Franceze în Republica Moldova