Să trăim ca-n Europa!

Parteneriatul Estic: Declarațiile Înaltului Reprezentant /Vicepreședintelui Josep Borrell în urma întâlnirii cu miniștrii de Externe ai Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei

Parteneriatul Estic: Declarațiile Înaltului Reprezentant /Vicepreședintelui Josep Borrell în urma întâlnirii cu miniștrii de Externe ai Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei

25/06/2021
|
0 Comments
|

Brussels, 24/06/2021 – 10:23, 

Bună dimineața stimați miniștri [vicepremier și ministru al Afacerilor Externe a Georgiei, David Zalkaliani; prim-ministru interimar și ministru al Afacerilor Externe și Integrare Europeană al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi; și ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba], dragi prieteni, îmi face plăcere să vă urez bun venit la Bruxelles în această dimineață.

Știți foarte bine că Uniunea Europeană acordă cea mai mare importanță relațiilor sale cu partenerii estici și considerăm că regiunea dată constituie o prioritate pentru sprijinul și angajamentul nostru. Și sunt sigur că astăzi, Consiliul European va reafirma această importanță și atașamentul nostru.

Permiteți-mi în primul rând să afirm foarte clar că Uniunea Europeană ar trebui să fie mândră că partenerii noștri doresc să se apropie de noi, să se apropie de Uniunea Europeană și chiar să se alăture acesteia.

De prea multe ori, în cadrul Uniunii Europene, considerăm a fi un lucru firesc ceea ce am reușit să creăm: o zonă de prosperitate, securitate și oportunități pentru toți.

Uniunea noastră nu este perfectă, dar faptul că aderarea este văzută ca un obiectiv strategic pentru multe țări este un mare compliment.

Sunt spaniol și venind din Spania vă pot spune că, atunci când eram înafara Uniunii Europene, am fost cu adevărat dornici să devenim parte a acesteia, deoarece am înțeles că a fost o cale de urmat spre un viitor mai bun și mai sigur.

Prin urmare, trebuie să salut coordonarea mai strânsă dintre Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și solicitarea acestora de cooperare consolidată cu Uniunea Europeană.

Un aspect crucial al Parteneriatului nostru estic este construirea de legături nu numai între Uniunea Europeană și țările noastre partenere, ci și între acestea – între parteneri, și acest lucru este binevenit.

Și cu fiecare dintre dumneavoastră, nu numai că cooperăm în Parteneriatul estic, dar avem și acorduri de asociere, inclusiv Zone de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare.

Aceste acorduri sunt cele mai cuprinzătoare pe care Uniunea Europeană le are cu orice alt partener – cu oricare dintre partenerii săi, ceea ce ne obligă să ne consolidăm asocierea politică și integrarea economică, lucru pe care l-am făcut.

Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare.

Suntem alături de fiecare dintre dvs. în aceste eforturi și, respectiv, vă susținem din punct de vedere politic și financiar. Aș dori să menționez un ultim cuvânt despre responsabilitatea partenerilor noștri de a pune în aplicare reformele.

Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor.

Așteptăm cu nerăbdare, dragi colegi, dragi prieteni, să dezvoltăm relații bazate pe principiile incluziunii și diferențierii. Ambele trebuie luate împreună și acest lucru va necesita flexibilitate din ambele părți.

Contez pe dvs., Georgia, Moldova și Ucraina, pentru a juca un rol deplin și constructiv în acest sens. Și, de asemenea, aștept cu nerăbdare să am posibilitatea, odată ce virusul ne va permite să călătorim, să vă vizitez în curând și să împărtășesc cu dvs. aceste preocupări și obiective.