Să trăim ca-n Europa!

Președintele Consiliului European, discuție telefonică cu Vladimir Putin înaintea summitului liderilor europeni: Relațiile UE-Rusia se află la cel mai scăzut nivel

Președintele Consiliului European, discuție telefonică cu Vladimir Putin înaintea summitului liderilor europeni: Relațiile UE-Rusia se află la cel mai scăzut nivel

23/03/2021
|
0 Comments
|

Președintele Consiliului European i-a transmis luni președintelui rus Vladimir Putin că “relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia se află la cel mai scăzut nivel”, într-o convorbire telefonică pe care cei doi lideri au avut-o înainte de summitul șefilor de stat sau de guvern din UE de joi și vineri și în care liderul de la Kremlin a denunţat luni poziţia ”conflictuală” a Uniunii Europene cu privire la Rusia.

“Există dezacorduri în multiple chestiuni”, a transmis purtătorul de cuvânt al Consiliului European, Barend Leyts.

 

Michel i-a transmis lui Putin că, din perspectiva UE, relația cu Rusia poate lua o direcție diferită numai dacă există progrese susținute în probleme precum implementarea acordurilor de la Minsk, oprirea atacurilor hibride și cibernetice asupra statelor membre și respectarea drepturilor omului, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În acest context, liderul Consiliului European a reiterat apelul UE către autoritățile ruse de a-l elibera pe Aleksei Navalnîi și de a continua o investigație transparentă asupra tentativei de asasinare asupra acestuia.

Vladimir Putin a estimat că starea legăturilor Rusia-UE nu este satisfăcătoare din cauza poziţiei neconstructive şi uneori conflictuală a partenerilor” europeni, a precizat Kremlinul într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Convorbirea telefonică Putin – Michel a avut loc în contextul în care miniștrii de externe europeni au adoptat noi măsuri restrictive sub regimul global de sancțiuni al UE privind drepturile omului, între cele 11 persoane și patru entități sancționate regăsindu-se și persoane și entități responsabile de represiunea împotriva persoanelor LGBTI și a oponenților politici din Cecenia în Rusia. Sancțiunile amintite au vizat personalități și entități din China pe fondul abuzurilor împotriva minorității uigure, acestea fiind primele măsuri restrictive adoptate împotriva Chinei după masacrul din Piața Tiananmen, din 1989. Anterior, la începutul lunii martie, statele membre UE au oficializat sancţiunile împotriva a patru înalţi funcţionari ruşi implicaţi în proceduri judiciare angajate împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi şi în reprimarea susţinătorilor săi.

Reuniți luni la Bruxelles, miniștrii de externe din țările NATO abordează evoluţiile recente după reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 22 februarie 2021 şi, de asemenea, au în vedere pregătirea discuţiilor şefilor de stat sau guvern la Consiliul European din 25-26 martie 2021.

Pe agenda summitului european amintit se va afla o discuție strategică a statelor UE privind relațiile cu Rusia, mai multe state membre, între care și România, solicitând o revizuire a acestor raporturi având în vedere deprecierea lor.

Discuția cu privire la relațiile UE cu Rusia are loc în contextul vizitei Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, la Moscova (5-6 februarie 2021) și în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021. Vizita șefului diplomației europene la Moscova a produs un larg ecou și critici cu privire la o umilire diplomatică a Uniunii Europene.

Rusia a declarat persona non grata și a decis expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia și-a motivat decizia în baza faptului că acești diplomați au participat la protestele pro-Navalnîi, opozantul rus încarcerat la revenirea sa în țară după ce a fost otrăvit și condamnat la închisoare. Ulterior, Germania, Polonia și Suedia au recurs la măsuri de retorsiune față de expulzările din Rusia, iar cele trei țări UE au declarat “persona non grata” câte un diplomat rus.

Justificându-și vizita ca un moment de menținere a canalelor diplomatice în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European unde aproape 80 de deputați i-au cerut demisia, Josep Borrell a spus că le va propune liderilor UE sancțiuni împotriva Rusiei, subliniind că cei doi actor sunt la o răscruce de drumuri și că guvernul rus se află pe o cale autoritară.

 

SURSA: caleaeuropeana.ro