Uniunea Europeană trebuie să demonstreze coeziune și unitate în raport cu Rusia și să dezvolte mai mult coordonare cu partenerii strategici din NATO, Marea Britanie și SUA cu privire la Federația Rusă, a declarat luni ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la sosirea sa la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din țările UE.
Șeful diplomației române efectuează de luni până miercuri o vizită la Bruxelles, unde participă la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene și la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din țările NATO.
“Cred că este foarte important să arătăm unitate și coeziune. În al doilea rând, cred că avem nevoie de mai multă coordonare cu partenerii noștri strategici, în special cu Statele Unite, Marea Britanie și NATO. Pe agenda ministerialei de externe a NATO care începe mâine, vom discuta și despre Rusia și este important să ne coordonăm mai mult între UE și NATO. În al treilea rând, cred că este important să ne intensificăm angajamentul în statele Parteneriatului Estic, deoarece au nevoie de mai multă încurajare și sprijin. Dacă vorbim despre Parteneriatul Estic, trebuie să ne pregătim foarte bine pentru summitul de la sfârșitul acestui an. Trebuie să injectăm Parteneriatul Estic cu o nouă vitalitate și să oferim instrumente și mecanisme pentru a stimula procesul de reformă în țările Parteneriatului Estic și apropierea de valorile și standardele europene. Cred că, dacă vorbim despre Rusia, trebuie să ne sporim sprijinul pentru societatea civilă și societatea civilă din Rusia, dar și pentru societatea civilă din țările Parteneriatului Estic”, a declarat Aurescu.
În ceea ce privește Rusia, vor fi abordate evoluțiile recente după reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 22 februarie 2021 și, de asemenea, se va avea în vedere pregătirea discuțiilor șefilor de stat sau guvern la Consiliul European din 25-26 martie 2021.
Conform unui comunicat al MAE, ministrul Bogdan Aurescu va saluta adoptarea rapidă a măsurilor restrictive în cadrul noului Regim global al UE de sancțiuni privind încălcarea drepturilor omului. Va reitera importanța unei abordări strategice a relației UE-Rusia care ar trebui să reconfirme unitatea UE pe baza celor cinci principii directoare adoptate în 2016, care ghidează această relație, precum și importanța unui angajament politic mai puternic al UE față de țările Parteneriatului Estic, în special cu cele asociate. Vor fi discutate rezultatele vizitelor președintelui Consiliului European, Charles Michel, în Ucraina, Republica Moldova și Georgia, în perioada 28 februarie – 3 martie.
De asemenea, în declarațiile sale, șeful diplomației române s-a referit și la relațiile UE – Turcia, aflate pe agenda miniștrilor de externe, dar și pe cea a Consiliului European de joi și vineri, Aurescu menționând că Turcia este o țară cheie și un partener strategic al UE și al României.
“Noi am pledat pentru menținerea canalului de dialog, până acum am văzut câteva semne pozitive în ceea ce privește atitudinea Turciei față de situație este mediteraneană. În același timp, rămân provocări. Sunt sigur că colegii vor aduce în discuție retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, de exemplu, dar există și alte probleme de abordat. Dar pentru România, cred că este important să păstrăm dialogul, dialogul politic deschis pentru a folosi acest impuls să deschidem o agendă pozitivă treptat”, a completat ministrul de externe.
SURSA: caleaeuropeana.ro