Decretul președintelui Maia Sandu, prin care în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru a fost desemnată repetat Natalia Gavrilița, a fost declarat neconstituțional. Hotărârea a fost emisă astăzi, 23 februarie, de către Curtea Constituțională, care a admis parțial sesizarea deputaților Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski, transmite IPN.
Autorii sesizării susțin că, pe 11 februarie, cunoscând despre declarația cu privire la constituirea majorității parlamentare, președintele a convocat fracțiunile pentru consultări repetate în contextul eșuării primei tentative de învestitură. În urma consultărilor, șefa statului a emis decretul privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru. Socialiștii consideră că „președintele a acționat în mod discreționar, contrar obligației imparțialității și neutralității politice în procesul desemnării candidatului pentru funcția de premier”. Socialiștii mai fac trimitere și la o hotărâre anterioară a Curții, din care reiese că, în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară formalizată, președintele este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate.
Pe 11 februarie, premierul desemnat, Natalia Gavrilița, nu a obținut niciun vot în plenul Parlamentului, eșuând astfel prima tentativă de învestire a Guvernului. În aceeași ședință, PSRM a anunțat în plen crearea unei majorități parlamentare, formată împreună cu Platforma Pentru Moldova, din care fac parte și deputații din Partidul Șor. Potrivit socialiștilor, această majoritate a decis înaintarea la funcția de premier a fostei ministre a finanțelor, Mariana Durleșteanu. În ziua respectivă, președintele Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, iar decretul prezidențial a fost contestat de deputații PSRM la Curtea Constituțională.
SURSA: ipn.md