Să trăim ca-n Europa!

NATO și UE doresc întărirea legăturilor transatlantice și îl așteaptă pe Joe Biden la Bruxelles pentru un summit al Alianței și un Consiliu European extraordinar

NATO și UE doresc întărirea legăturilor transatlantice și îl așteaptă pe Joe Biden la Bruxelles pentru un summit al Alianței și un Consiliu European extraordinar

20/01/2021
|
0 Comments
|

Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu preşedintele ales Joe Biden pentru a întări legăturile cu Statele Unite, a afirmt secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o cină pe care a avut-o, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.

“Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu preşedintele ales Joe Biden pentru a consolida legăturile dintre Statele Unite şi Europa, deoarece ne confruntăm cu provocări globale pe care niciunul dintre noi nu le poate aborda singur”, a scris Stoltenberg, pe Twitter.

 

Întâlnirea care a durat peste trei ore a fost organizată la inițiativa președintelui Consiliului European, Charles Michel. De altfel, Michel s-a adresat miercuri dimineață plenului Parlamentului European în cadrul unei dezbateri privind inaugurarea lui Joe Biden și relațiile transatlantice, cerând un nou pact între Europa și SUA și vorbind despre organizarea unui Consiliu European extraordinar cu participarea președintelui Joe Biden în aceeași perioadă cu un summit NATO.

Deoarece atât NATO cât şi instituţiile europene au sediul la Bruxelles, ideea este de a organiza aceste două întâlniri în acelaşi timp.

Jens Stoltenberg a purtat deja discuții cu noul președinte Joe Biden cu privire la agenda viitorului summit NATO din acest an, care va avea pe agendă reziliența și NATO 2030, în vreme ce instituțiile UE și statele membre au schițat deja priorități privind o agendă transatlantică.

Astfel, în decembrie trecut, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au subliniat, în cadrul concluziilor adoptate la Consiliul European, importanța unui parteneriat strategic transatlantic puternic și și-au afirmat deschiderea pentru a discuta prioritățile comune cu noul președinte al Statelor Unite.

Concluziile Consiliului European au urmat unei poziții comune a miniștrilor de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, care au reafirmat importanța strategică a parteneriatului Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, subliniind că aceasta este “cea mai strânsă relație din lume, înrădăcinată în valori comune și interese comune, legături culturale și istorice, precum și în realitatea geopolitică.

Într-o convorbire telefonică avută în luna noiembrie a anului trecut, președintele ales al SUA Joe Biden le-a comunicat preşedintelui francez, Emmanuel Macron, și cancelarului german Angela Merkel că doreşte “revitalizarea relaţiilor bilaterale şi transatlantice, în special în cadrul NATO şi UE”, după ce aceste raporturi între aliații tradiționali au fost șubrezite de politica administrației Donald Trump și apetitul liderului american pentru coliziune cu UE și Germania.

Tot în luna noiembrie, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen, respectiv Charles Michel, au avut convorbiri telefonice cu președintele ales al SUA, Joe Biden, cei trei lideri convenind asupra necesității reconstruirii alianței dintre Europa și Statele Unite, în timp ce șeful Consiliului European l-a invitat pe viitorul lider de la Casa Albă să efectueze, în 2021, o vizită la Bruxelles pentru un summit cu cei 27 de șefi de state sau de guverne din UE.

SURSA: caleaeuropeana.ro