Să trăim ca-n Europa!

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută propunerea Greciei de a introduce un certificat de vaccinare unic la nivelul UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută propunerea Greciei de a introduce un certificat de vaccinare unic la nivelul UE

16/01/2021
|
0 Comments
|

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa anunțată că de prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, de a introduce un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 recunoscut la nivelul Uniunii Europene.

”Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat. Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a precizat von der Leyen într-un interviu acordat publicației portugheze Lusa.

”Orice se decide, dacă acordă prioritate sau acces la anumite bunuri, este o decizie politică și legală care ar trebui discutată la nivel european”, a declarat președinta Comisiei Europene în cadrul interviului mai sus amintit, prilejuit de vizita sa la Lisabona pentru a discuta cu premierul portughez, Antonio Costa, al cărui stat deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Reacția Ursulei von der Leyen vine după ce prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, i-a transmis o scrisoare în care a propus crearea acestui cetificat de vaccinare împotriva COVID-19, care ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport, facilitând astfel călătoriile.

Este lesne de explicat propunerea oficialului de la Atena. Grecia se bazează pe turism pentru o cincime din PIB.

Deși a gestionat bine primul val al pandemiei, o creștere a numărului de cazuri din octombrie a supus unei presiuni severe sistemul sanitar, slăbit în urma unei crize financiare ce s-a întins pe parcursul a unui deceniu.

În aceste condiții, autoritățile elene s-au văzut nevoite să impună un al doilea lockdown în noiembrie anul trecut, dar sunt pregătite să revitalizeze călătoriile înainte de sezonul de vară.

Propunerea Greciei a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis, care a spuns că nu i se pare ”o idee bună”. ”Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Sunt date importante pentru medicul de familie sau pentru oricine dacă persoana ajunge la urgență. Însă, să folosim aceste certficate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a explicat acesta în cadrul primei conferințe de presă susținute în acest an.

Șefii de stat sau de guvern din 27 de țări membre ale Uniunii Europene urmează să se întâlnească săptămâna viitoarea la Bruxelles pentru a discuta despre situația epidemiologică din Europa și despre campania de vaccinare anti-COVID-19, al cărei debut a fost marcat la 27 decembrie 2020, România numărându-se printe statele care au luat parte la acest start.

Recent, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a primit din partea companiei AstraZeneca o cerere de autorizare condiţionată pe piaţa europeană a vaccinului său dezvoltat împotriva COVID-19 în colaborare cu Universitatea Oxford.

Serul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca ar intra astfel în categoria vaccinurilor autorizate de Uniunea Europeană, după ce cele produse de compania americană Moderna și societatea germano-americană BioNTech-Pfizer au parcurs aceleași proceduri.

Până în prezent, Executivul european a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru aproximativ două miliarde de doze, după cum urmează: Pfizer-BioNTech (600 de milioane), CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane).

SURSA: caleaeuropeana.ro