Secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a avut, pe 8 decembrie curent, o întrevedere în regim virtual cu echipa Misiunii de suport a Corporației Financiare Internaționale (IFC), parte a grupului Băncii Mondiale, pe marginea proiectului „Reforma climatului Investițional în Republica Moldova, faza II”.
Părțile au făcut un schimb de opinii privind cadrul de cooperare și de implementare a proiectului în prima fază de realizare, care s-a încheiat în octombrie 2019, dar și despre proiecțiunile de activități pentru faza a doua.
Reprezentanții IFC au menționat că Proiectul își propune să acorde suport pentru sporirea competitivității sectorului privat, creșterea exporturilor agricole și deschiderea pieței UE pentru produsele moldovenești de origine animalieră (carne de pasăre, ouă, lapte și produse lactate). În acest sens, în parteneriat cu instituțiile de resort vor fi realizate o serie de activități aferente consolidării sistemului de siguranță a alimentelor în Republica Moldova, inclusiv a capacităților de laborator, sistemelor IT și bazei normative privind trasabilitatea și siguranța produselor de origine animală, susținerea dialogului public-privat și transparentizarea sectorului privat prin crearea Depozitarului situațiilor financiare.
Întrucât aceste acțiuni rezultă din implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, Ministerul Economiei și Infrastructurii și-a confirmat angajamentul pentru participarea activă în implementarea activităților Proiectului.
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, activitățile din cadrul proiectului vor fi implementate până la 30 iunie 2023 în baza Acordului de Cooperare între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Financiară Internațională. Pentru realizarea proiectului „Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova, faza II”, instituția financiară va acorda o asistență tehnică nerambursabilă în valoare de 2 800 000 dolari SUA.