Finanţarea în cadrul unui nou Program Compact pentru ţara noastră a fost amânată din cauza nivelului înalt al corupţiei. Potrivit Valentinei Badrajan, director executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, anume restanţele la capitolul controlul corupţiei nu au permis semnarea, în decembrie 2014, a Programului Compact II.
„Noi am sperat că în decembrie 2014, la şedinţa Consiliului de Directori al Corporaţiei Fondul Provocările Mileniului, Moldova va fi eligibilă pentru un al doilea program Compact, dar cu regret la unii indicatori care determină eligibilitatea nu a fost atins nivelul solicitat. Moldova a fost sub limita medie la indicatorul controlul corupţiei”, a relatat Badrajan în cadrul unui tur de presă la sistemul de irigare din satul Coșnița, r-nul Dubăsari.
Cât priveşte ceilalţi indicatori (buna guvernare, transparenţă, libertate economică ş. a.), aceştia au fost la nivelele necesare. „Când se acordă un al doilea Program Compact, se ţine cont de cum a fost implementat primul. Pot să spun astăzi cu mândrie că din cele peste 20 de ţări care au beneficiat de finanţare, se consideră că Republica Moldova a realizat cu cel mai mare succes programul”, a subliniat directorul executiv al FPM Moldova.
Următoarea şedinţă a Consiliului de Directori al Corporaţiei FPM va avea loc în decembrie 2015 şi anume atunci va fi luată o decizie pentru semnarea Programului Compact II pentru ţara noastră.
„Guvernul urmează să demonstreze pe parcursul anului curent că s-au realizat măsurile respective şi indicatorul de performanţă controlul corupţiei va fi la nivelul permisibil pentru accesarea resurselor Compact”, a accentuat Badrajan.
Programul Compact are o valoare totală de 262 de mil. de dolari, bani oferiţi de către Guvernul SUA în perioada 2010-2015. În cadrul programului sunt realizate două proiecte: Tranziţia la Agricultura Performantă şi Reabilitarea Drumurilor.