Să trăim ca-n Europa!

Ambasadorul UE la Chișinău: În ultimii 10 ani, în Republica Moldova au venit peste un miliard de euro din partea Uniunii Europene (INTERVIU)

Ambasadorul UE la Chișinău: În ultimii 10 ani, în Republica Moldova au venit peste un miliard de euro din partea Uniunii Europene (INTERVIU)

05/09/2020
|
0 Comments
|

În ultimii 10 ani, în Republica Moldova au venit peste un miliard de euro din partea Uniunii Europene. Este declarația făcută de șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. În cadrul unui interviu, diplomatul european a explicat cum se împarte asistența financiară oferită de UE țării noastre și care sunt condițiile impuse de Bruxelles pentru ca Republica Moldova să beneficieze de acești bani.

Excelență, în ultima perioadă, se discută tot mai intens despre asistența financiară oferită de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Cum au evoluat, în opinia dvs., relațiile de parteneriat dintre RM și UE în ultimii ani?

Vă mulțumesc, în primul rând pentru posibilitatea de a-i informa pe cetățeni despre relațiile noastre dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, inclusiv despre acele aspecte importante care țin de asistență. Întradevăr este multă informație în care nu toți se orientează. Asistența din partea UE este masivă și ea este folosită de RM de mai mulți ani. În ultimii 10 ani au venit peste un milliard de euro prin diferite programe și instrumente pe care U le folosește pentru a susține țările cu care cooperează. Relațiile noastre, între UE și RM s-au dezvoltat și acum cu Acordul de Asociere au ajuns la un nivel destul de înalt, la care și instrumentele folosite pentru asistență sunt diferite. Există programe în desfășurare, care deja au început. Sunt programe noi sau programate și sunt cele care au fost aduse prin urgență, de exemplu în tmpul crizei cu coronavirus în care Uniunea Europeană a reacționat și a oferit acest sprijin RM și altor țări în lume, altor țări partenere din vecinătatea noastră. Este clar că UE este cel mai puternic și primul partener al RM care susține RM și în general, dar și în această situație de criză.

Pentru a face o claritate, vă propun să ne prezentați pe scurt, pe fiecare inițiativă, despre ce sume exact este vorba și când e planificat să ajungă acești bani în Republica Moldova?

Imediat când a venit această pandemie cu coronavirus, UE a reacționat imediat și foarte decisiv și a oferit partenerilor noștri din Parteneriatul Estic, șase țări inclusiv Republica Moldova, un pachet de ajutor imediat cu 30 de milioane de euro pentru material medical, cu 11 milioane pentru societatea civilă, cu 100 de milioane pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii imediat și pentru perioada imediat următoare, termen scurt și mediu, un pachet de 700 de milioane de euro, care este compus din două elemente: unul este pentru susținerea IMM (200 de milioane de euro) și 500 de milioane pentru garanții pentru companii în general. În procesul de creditare, băncile pot mai ușor să dea credite, ca firmele să poate continua să funcționeze. Împreună cu acest pachet destinat celor șase țări, a fost anunțat un alt pachet de 87 de milioane, care este compus din proiecte existente și viitoare, care sunt în desfășurare sau sunt planificate în RM. Asta înseamnă că în proiectele noastre din întreaga țară, și noi avem în fiecare moment în jur de 150 de proiecte în desfășurare, o parte din resurse au fost reorientate pentru a răspunde nevoilor immediate legate de COVID. Asta a fost cumpărarea materialului necesar, ați văzut că am avut mai multe loturi de material care au fost predate celor care le pot folosi, împreună cu parnetenii noștri – PNUD, UNICEF – am avut o parte din materiale procurate prin programul nostru „Măsuri de sporire a încrederii” și din acest material am putut susține oameni de pe malul drept și de pe malul stâng al Nistrului. Întrega Republica Moldova a fost în vizorul nostru și este.

A doua componentă la acest pachet de 87 de milioane este răspuns la nevoile businessului sau Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În mai multe regiuni ale țării unde partenerii noștri care ne ajută în implementare, au început să lucreze cu întrerinderile locale și să identifice ce este nevoie și cum le putem susține ca să supraviețuiască și să revitalizeze în această perioadă activitățile lor.

Sigur că vom continua acest efort, care cu impactul economic al crizei devine mult mai important. Aici avem proiecte precum cel de la Cahul – StatUP City, care tocmai am semnat proiecte cu partenerii noștri din Suedia, prin care vom susține modernizarea sectorului digital și IT în sudul țării, dar și alte proiecte pe care le avem în întreaga țară prin care vom deschide posibilități de a ajuta oamenii, întreprinderile.

Care este diferența dintre banii care vin în cadrul Programului de asistență macrofinanciară și cel de asistență urgentă ca urmare a crizei generate de pandemia COVID-19?

Ceea ce ați pomenit despre asistența macrofinanciară asta este altă parte a asistenței noastre. Este destinată bugetului țării. Aici am avut un program standart care a fost și are loc deja din 2017. În ceea ce privește programul de urgență care a apărut împreună cu COVID asta a fost reacția Uniunii Europene cu ofertă de credit foarte bun din punct de vedere a condițiilor și susținerea bugetului Republicii Moldova. 100 de milioane de euro care vine în două tranșe, care pot veni în două tranșe, una imediat în condiții specific și a doua care probabil pe final de an cu câteva condiții care ține de reforme care ar fi necesare dar chiar sunt necesare ca RM să facă un pas înainte, să fie mai pregătită pentru perioada post COVID.

”Reformele nu pot fi stopate și nu trebuie stopate, pentru că după COVID concurența între țări va fi destul de mare pentru investiții și pentru revitalizarea economiei. Cei care vor fi cei mai bine pregătiți, care vor face reforme, care vor oferi cele mai bune condiții, ei vor fi câștigători și oameniii din aceste țări vor beneficia de dezvoltare mai rapidă și mai eficientă.”

Peter Michalko

Acestea sunt principalele pachte de asistență, care au fost modificate cu COVID, dar rămân acele pachete care vin în fiecare an, cu proiecte planificate.

Sunt încă două surse importante de asistență din partea Uniunii Europene sau cel puțin două. Aici vreau să menționez de fondurile regionale. Acele fonduri țin de programul de Parteneriat Estic și aici Republica Moldova va continua să beneficieze din fondurile pentru susținerea obiectivelor, scopurilor Parteneriatului Estic și acolo sunt resurse importante. Sunt și alte fonduri regionale, programe transfrontaliere unde sunt zeci și zeci de milioane de euro care pot fi folosite în parteneriat cu țările Uniunii Europene. Alte programe precum Programul regional pentru bazinul Mării Negre unde Republica Moldova participă destul de activ. Pe de altă parte există un potențial uriaș care vine din partea Băncii Europene de Investiții. După cum știți, Uniunea Europeană are și banca proprie din partea căreia programul curent care acoperă Republica Moldova este unul destul de mare, este de peste 835 de milioane de euro, care sunt folosite pentru credite în cele mai bune condiții pentru proiecte de infrastructură, pentru tot de ce are nevoie Republica Moldova pentru a se dezvolta ca țară modernă, cu străzi, drumuri, infrastructură de apă, infrastructură de managementul deșeurilor, deci tot ce trebuie să aibă o societate modernă și prosperă. Sunt instrumente care dau multe posibilităși. Republica Moldova trebuie să le folosească ca să ofere oamenilor de aici o viață la standarde europene.

Care sunt condițiile impuse de Bruxelles pentru ca Republica Moldova să beneficieze de acești bani?

Sigur că, așa cum am spus, condiționalitățile rămân parte a relației noastre, dar asta este legat și de atingerea standardelor europene, asta este legat de obiectivele noastre comune, agreate împreună – reforme și asociere politică și integrare economică ca obiectiv comun.

Sigur că aceste reforme sunt așteptate în primul de cetățenii Republicii Moldova. Dacă vorbim despre programul asistenței macrofinanciare, cel curent, vorbim de Memmorandumul de înțelegere care a fost semnat în 2017 și vorbim de condiții democratice legate de statul de drept despre care am comunicat la începutul acestui an, în legătură cu tranța a doua. Pentru tranșa a treia există un set de condiții tehnice care este pus în Memorandumul de înțelegere și acolo e foarte clar care au fost așteptările pentru tranșa a treia. Eu sunt sigur că vorbim de reforme care tot vor fi așteptate să aibă loc în Republica Moldova foarte curând pentru că ele sunt necesare pentru țară ca atare.

Sigur că cooperarea noastră continuă și va continua și în viitor și vom vedea cum putem coopera, cum Uniunea Europeană va putea să susțină, să ajute oamenii din Republica Moldova în programele viitoare.

SURSA: Delegatia UE in RM