Integrarea europeană a început să patineze în Moldova atunci când derularea în continuare a reformelor a început să pună în pericol existența și reproducerea sistemului politic corupt. Opinia a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice la IPN „Integrarea europeană a Republicii Moldova – mit sau realitate?” de către publicistul, comentatorul politic Evghenii Șolari de la publicația electronică Newsmaker.
„Când Moldova a luat calea integrării europene – atunci a fost marea șansă a unor schimbări reale. UE manifesta o mare deschidere față de țara noastră și disbursa surse considerabile pentru a susține Moldova. Dar politicienii care se dădeau drept europeni și-au permis suficient de multe pentru a îngropa speranțele care existau”, a menționat jurnalistul.
El a subliniat că „politicienii moldoveni acuză adesea un oarecare amestec al Rusiei pentru a-și ascunde eșecurile, în realitate, însă, cauza e alta”. „Cât a fost timpul discuțiilor despre reforme tehnice și standarde, foarte importante, capabile să schimbe în mod real situația, totul a fost bine, dar cum s-a ajuns la reforma justiției, bunăoară, sau combaterea corupției… Dar anume aceste domenii provocau societății cele mai mari așteptări”, a relevat Evghenii Șolari.
El e convins că integrarea europeană reală i-ar plasa pe cei mai mulți politicieni moldoveni, emițători de slogane europene, în pușcărie. „Așa s-a întîmplat în România, în Coreea de Sud. Cel din urmă exemplu este din afara Europei. Pentru că adevărata integrare europeană nu ține de aderarea la UE, ci de valori, reguli de joc. Principalul e voința politică de a combate corupția și de a consolida instituțiile politice. Este esențial pentru promovarea continuă și dezvoltare”, a insistat jurnalistul.
În viziunea lui, „societatea nu s-a axat pe ideea integrării europene chiar din cauza că politicienii nu au propus ideea ca atare”. ”Ea a fost servită în sos de populism politic, geopolitic, limbă, istorie, identitate. De parcă aceasta ar face parte din discursul proeuropean. Dar toate acestea n-au avut nici o relație nici cu politica europeană, nici cu valorile europene. În rezultat, o parte din populație, mulți vorbitori de limbă rusă au înțeles integrarea europeană ca un atentat la identitatea lor culturală și lingvistică, au decis că acest proiect este împotriva lor ”, a explicat Evghenii Șolari.
„Pe lângă dușmanul extern e comod să-l ai și pe cel intern, pe care-l poți învinui de eșec. De aici vin generalizările că toți rusofonii sunt împotriva integrării europene; din cauza lor Moldova patinează, nu se dezvoltă, etc.”, spune jurnalistul.
„Respectivele tendințe se alimentează una pe alta și înrădăcinează fobiile față de regiuni întregi, cum ar fi Gagauz-Yeri, regiunea transnistreană. În loc să identifice cauzele reale, noi căutăm răspunsuri primitive, în alb-negru și avem, în rezultat, o țară frântă” ”, a conchis Evghenii Șolari.
Dezbaterile publice „Integrarea europeană a Republicii Moldova – mit sau realitate?” au avut loc la Agenția de știri IPN în cadrul proiectului „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare”, care se derulează cu sprijinul Fundației Hanns Seidel.
Sursa:ipn.md