Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns marți, în ultima zi a președinției croate a Consiliului UE, la un compromis în ce privește ridicarea restricțiilor de călătorii pentru cetățenii din 15 state terțe, inclusiv China, dar cu condiția reciprocității, de la data de 1 iulie.
Decizia, pregătită încă de săptămâna trecută și amânată până marți, a fost adoptată de ambasadorii statelor membre și cuprinde și o serie de criterii care trebuie îndeplinite de statele în cauză.
“Consiliul a adoptat astăzi o recomandare privind ridicarea treptată a restricțiilor temporare privind călătoriile neesențiale în UE”, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Restricțiile de călătorie ar trebui ridicate pentru țările enumerate în recomandare, această listă fiind revizuită și, după caz, actualizată la fiecare două săptămâni, mai menționează sursa citată.
Țările vizate de această ridicare a restricțiilor sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelendă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay.
În rândul țărilor exceptate este menționată și China, însă numai cu condiția unei decizii reciproce din partea autorităților de la Beijing.
Călători din Andorra, Monaco, Vatican şi San Marino sunt, dee asemenea, admişi.
Lista nu include SUA, cea mai afectată ţară de pandemia noului coronavirus din punct de vedere al numărului de decese şi de infectări, cu peste 125.00 de decese și peste 2,5 milioane de cazuri înregistrate până sâmbătă seară, dar nici Brazilia sau Rusia.
Criteriile pentru a determina țările terțe pentru care ar trebui ridicate restricțiile de călătorie se referă în special la situația epidemiologică și la măsurile de contenție, inclusiv distanțarea fizică, precum și considerațiile economice și sociale, iar ele se aplică cumulativ.
Aceste criterii presupun că numărul cazurilor de COVID-19 din ultimele 14 zile raportate la 100.000 de locuitori să fie apropiate de media UE, menținerea unei tendințe stabile sau de descreștere a cazurilor noi, precum și măsurile adoptate pentru combaterea COVID-19, precum testarea, supravegherea, urmărirea contacților și tratarea cazurilor.
Sursa:caleaeuropeana.ro