Cel mai recent raport privind convergența al Comisiei Europene concluzionează că România nu respectă în prezent niciun criteriu din cele necesare pentru a adera la zona euro.
Pentru a adopta moneda unică europeană, un stat membru UE trebuie să respecte mai multe criterii economice, legate de stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.
În plus, nici legislația din România nu este complet compatibilă cu Tratatul de la Maastricht, arată Comisia Europeană în Raportul de convergență pe 2020, publicat miercuri.
Raportul se referă la cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia. Rapoartele de convergență trebuie întocmite o dată la doi ani, independent de aderările posibile la zona euro aflate în curs.
„Raportul de convergență de astăzi (miercuri – n.r.) arată progrese încurajatoare înregistrate de unele țări, deși rămân încă mai multe etape de parcurs înainte ca aceste state să poată adera la zona euro. Ca întotdeauna, Comisia este gata să sprijine aceste state membre. O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II (mecanismul cursului de schimb), ceea ce Croația și Bulgaria se pregătesc în prezent să facă. Salutăm eforturile ambelor țări în această direcție”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor.
Și Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a punctat că autoritățile europene s-au concentrat în ultima perioadă pe combaterea discrepanțelor economice din interiorul zonei euro și, la nivel mai general, de pe piața unică, dar și pe criza provocată de coronavirus. „Este în continuare important ca țările respective să depună eforturi și pentru a asigura o convergență reală în direcția unor niveluri mai ridicate de productivitate și prosperitate”, a zis Gentiloni, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei.
Potrivit concluziilor raportului, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor; Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanțele publice; Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.
Totuși, niciunul dintre statele membre menționate nu îndeplinește criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II): este nevoie de cel puțin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro.
Raportul de convergență al Comisiei Europene stă la baza deciziei Consiliului UE referitoare la îndeplinirea de către un stat membru a condițiilor necesare pentru aderarea la zona euro. Impactul pandemiei provocate de coronavirus asupra rezultatelor raportului a fost limitat, întrucât majoritatea datelor istorice utilizate în raport se referă la perioada de dinainte de izbucnirea crizei, punctează Comisia.
Sursa:euroactiv.ro