Să trăim ca-n Europa!

Din plenul Parlamentului European, Ursula von der Leyen anunță trei piloni pentru redresarea UE care conțin “bani suplimentari pentru politica de coeziune” și un “program specific pentru sănătate”

Din plenul Parlamentului European, Ursula von der Leyen anunță trei piloni pentru redresarea UE care conțin “bani suplimentari pentru politica de coeziune” și un “program specific pentru sănătate”

13/05/2020
|
0 Comments
|

Relansarea economică a Uniunii Europene va fi posibilă prin pachet format din bugetul european și un instrument de redresare finanțat printr-o marjă de manevră foarte mare care va fixa suma maximă de bani pe care Comisia Europeană o poate împrumuta de pe piețele de capital cu garanția statelor membre, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European.

Șefa executivului european a dat asigurări, într-o dezbatere cu eurodeputații, că Parlamentul European “va trebui să își spună cuvântul despre cum vor fi cheltuiți banii pentru redresare” și a precizat că acest vast plan se va baza “pe trei piloni”.

“Primul pilon se va concentra asupra sprijinirii statelor membre pentru ca acestea să se redreseze, să își repare economia și să iasă din criză mai puternice. Cea mai mare parte a banilor vor fi cheltuiți în cadrul acestui prim pilon pentru un nou instrument de redresare și reziliență creat pentru finanțarea investițiilor publice și a reformelor esențiale aliniate la prioritățile noastre europene: tranziția dublă către neutralitatea climatică și către digitalizarea și reziliența Europei”, a spus von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a subliniat că obiectivele din primul pilon vor fi realizate în cadrul semestrului european, o idee deja cuprinsă de mai mulți ani în viziunea Bruxelles-ului de finanțare a cadrului bugetar european, prin care prioritățile stabilite pentru statele membre la nivelul semestrului european să fie regăsite și în prioritățile de finanțare.

Ursula von der Leyen a dat asigurări că acest nou instrument va fi accesibil tuturor statele membre – indiferent dacă fac parte din zona euro sau nu – și se va axa pe acele părți ale Uniunii care au fost cele mai afectate și în care nevoile în materie de reziliență sunt cele mai presante.

“În cadrul primului pilon, Comisia va propune o sumă suplimentară pentru coeziune, care se va adăuga sumei alocate în mod obișnuit pentru coeziune în cadrul CFM. Această sumă va fi alocată în funcție de gravitatea impactului economic și social al crizei“, a spus ea.

Cel de-al doilea pilon se referă la relansarea economiei și la sprijinirea mobilizării investițiilor private, iar președinta Comisiei Europene a spus că programul InvestEU va fi consolidat. De asemenea, acest pilon este considerat unul cheie pentru autonomia strategică a Uniunii

“Știam deja înainte de criză că avem nevoie și de investiții private majore în sectoarele și în tehnologiile esențiale: de la rețelele 5G la inteligența artificială, de la hidrogenul curat la energia din surse regenerabile offshore. Criza actuală nu a făcut decât să intensifice și mai mult această necesitate. (…) Vom crea, pentru prima dată, o nouă facilitate pentru investiții strategice. Acest lucru va contribui la realizarea de investiții în lanțurile valorice esențiale, care sunt cruciale pentru reziliența noastră și pentru autonomia noastră strategică viitoare, cum ar fi sectorul farmaceutic. Europa trebuie să fie capabilă să producă ea însăși medicamente esențiale. Însă pentru a transpune acest deziderat în realitate, avem nevoie de întreprinderi solide în care să investim. Acesta este motivul pentru care vom propune, de asemenea, un nou instrument de solvabilitate, care va contribui la satisfacerea nevoilor de recapitalizare ale întreprinderilor sănătoase. a căror viabilitate a fost periclitată de măsurile de limitare a mișcării persoanelor – oriunde s-ar afla în Europa”, a detaliat von der Leyen.

Potrivit acesteia, miza celui de al treilea pilon este de a trage învățămintele care se impun de urgență din această criză, iar acestea presupun consolidarea programelor precum RescEU sau Orizont Europa și un program specific în domeniul sănătății.

“Pe scurt, așa va arăta instrumentul de redresare. Acesta se va axa pe domeniile în care nevoia este cea mai presantă și potențialul – cel mai mare. Instrumentul de redresare va funcționa pe termen scurt și se va concentra pe primii ani ai perioadei de redresare. Va include granturi și va prevedea posibilitatea de a efectua deja o parte din investiții anul acesta, utilizând modele de finanțare care și-au dovedit eficiența, pe baza unor garanții naționale”, a completat ea.

Președinta Comisiei Europene a mai spus că instrumentul de redresare va completa cele trei mecanisme de siguranță de 540 de miliarde de euro aprobate de statele membre deja – programul SURE, finanțarea pusă la dispoziție de Banca Europeană de Investiți și Mecanismul european de stabilitate.

“Uniunea Europeană nu poate să vindece singură toate rănile lăsate în urmă de această criză, dar ne asumăm partea noastră de responsabilitate, împărțind în mod echitabil poverile pe care le au de suportat statele membre și în același timp asigurându-ne că acest efort extraordinar va produce beneficii și pentru tinerele generații. Aceasta este provocarea cu care ne confruntăm astăzi și sunt convinsă că o Europă unită se poate ridica la înălțimea acestei provocări”, a conchis ea.

Parlamentul European se reunește în această săptămână, de miercuri până joi, într-o nouă sesiune plenară, la Bruxelles, în condiții similare de distanțare socială, intervenții online ale eurodeputaților și vot la distanță prin intermediul serviciilor de e-mail în contextul pandemiei de COVID-19.

La precedenta sesiune plenară, din 16-17 aprilie, eurodeputații au votat o rezoluție prin care au solicitat un pachet masiv de investiții pentru a sprijini economia europeană după criza COVID-19, care să fie finanțat printr-un Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 majorat. În cadrul aceleiași plenare, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că bugetul european va fi “nava-mamă” a relansării economice.

Ulterior, la 23 aprilie, liderii UE i-au dat mandat Comisiei Europene să formuleze urgent o nouă propunere de cadru financiar multianual 2021-2027, care să cuprindă și un fond european de relansare economică post-criză provocată de coronavirus. Șefa executivului european urmează să vină cu un astfel de document în următoarea perioadă, valoarea financiară a acestei propuneri bugetare fiind preconizată a se ridica la 2 trilioane de euro (2.000 de miliarde).

În cadrul actualei sesiuni plenare, Parlamentul European este așteptat să solicite Comisiei Europene să prezinte un pachet masiv de redresare economică, anume un fond european de relansare ca parte a unui pachet global menit să ofere un impuls pentru investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro.

Proiectul de rezoluție, consultat de CaleaEuropeană.ro, prevede ca propunerea revizuită a Comisiei privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 să calculeze noul fond de redresare și de transformare, separat de bugetul multianual. Eurodeputații urmează să solicite, conform documentului menționat, ca fondul de redresare și de transformare să fie finanțat în plus față de politicile existente sau viitoare ale Uniunii Europene.

Sursa:caleaeuropeana.ro