De Ziua Europei, președintele Parlamentului European, David Sassoli, le transmite guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene să aplice lecția de curaj și ambiție a lui Robert Schuman pentru a reda încrederea cetățenilor într-un viitor mai bun, în contextul crizei de sănătate care s-a abăutat asupra Europei și lumii întregi, cu consecințe sociale și economice grave.
„Lecția lui Schuman ține de curajul său, iar astăzi, de Ziua Europei, doresc să le transmit guvernelor să fie curajoase, să fie ambițioase, pentru că doar așa putem reda încrederea cetățenilor noștri care vor să se reîntoarcă la viața obișnuită și să construiască un viitor mai bun”, a transmis șeful Parlamentului European.
Totodată acesta a amintit că îndemnurile sale sunt cu atât mai necesare încât „actuala criză este poate cea mai gravă criză cu care am fost nevoiți să ne confruntăm, deoarece afectează pe toată lumea și dovedește încă o dată în ce măsură suntem cu toții interdependenți”. Astfel, Sassoli propune o abordare comună la nivel european pentru gestionarea provocărilor cu impact asupra tuturor statelor membre, mai devreme sau mai târziu:
„Suntem cea mai mare piață globală. Avem economii care sunt legate în mod inextricabil, iar problema cu care se confruntă o țară se reflectă inevitabil în alte țări. Această criză ne învață că nu putem decât să înaintăm împreună, iar celor care au considerat că putem face acest lucru de unii singuri li s-a demonstrat că au gresit. Singurul lucru care ne va salva și singurul lucru care va ajuta economiile noastre să se pună pe picioare și să ne protejeze cetățenii, este conștientizarea faptului că trebuie să lucrăm cot la cot”.
În contextul dificil al momentului, David Sassoli consideră că trebuie depus un „efort imens pentru a consolida statul bunăstării”, care este „un bun valoros pe care trebuie să-l protejăm, astfel încât să nu lăsăm pe nimeni în urmă” și punctează că „nu începem de la zero”:
„Gândiți-vă la milioanele de șomeri din Statele Unite, care de pe o zi pe alta s-au trezit concediați. Și fără un loc de muncă, află că nu pot avea parte de îngrijiri medicale. Au fost lăsați să se descurce pe cont propriu, au fost abandonați. Ei bine, în UE asistența medicală este un ajutor incredibil și avem instrumente care să ajute la protejarea vieții cetățenilor noștri europeni. Cum spuneam, nu începem de la zero. Însă, în momentul de față, simțim această nevoie pentru a ne spori statul bunăstării chiar mai mult decât înainte”.
Președintele PE mai amintește că 9 mai era și data la care trebuia lansată Conferința despre Viitorul Europei, „o inițiativă care avea să formeze o nouă Europă” și care „este unul dintre obiectivele acestui Parlament”, însă situația actuală în care ne aflăm cu toții era ceva de neimaginat în urmă cu două luni. Totuși, el consideră că, odată cu criza Covid-19, „putem considera cu adevărat că acest proces a fost lansat, deoarece vom lua decizii în următoarele câteva luni, decizii cu privire la modul în care vom ieși din criză și, desigur, pe care se va baza întregul viitor al proiectului european”.
Pe scurt, liderul PE spune că „este important să fii îndrăzneț și curajos și să folosești resursele care există pentru a merge mai departe”
„Trebuie să găsim curajul pe care l-au avut părinții noștri fondatori de a privi spre necunoscut. Au lansat un proiect pe care atâția oameni îl văd ca un proiect de pace, prosperitate și stabilitate” deși, recunoaște Sassoli, au existat „incertitudini, greșeli și regres pe parcursul evoluției sale”, însă, „ în ultimii 70 de ani am construit un monument pe care trebuie să-l protejăm: acesta este dreptul UE, care protejează democrația și valorile noastre”.