Să trăim ca-n Europa!

Ursula von der Leyen, de Ziua Europei: Acum 70 de ani, o declarație avea să schimbe destinul continentului. Le datorăm cetățenilor și generațiilor viitoare acea solidaritate de facto

Ursula von der Leyen, de Ziua Europei: Acum 70 de ani, o declarație avea să schimbe destinul continentului. Le datorăm cetățenilor și generațiilor viitoare acea solidaritate de facto

09/05/2020
|
0 Comments
|

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis sâmbătă în mesajul său de Ziua Europei că Declarația Schuman din urmă cu șaptezeci de ani a schimbat destinul unui continent, iar solidaritatea europeană construită decenii la rândul necesită eforturi cu care actualii liderii sunt “datori” în fața cetățenilor și generațiilor viitoare.

“Acum șaptezeci de ani, o declarație de doar zece minute avea să schimbe destinul unui continent. Franța, prin vocea lui Robert Schuman, a întins mână către Germania și Europa. Robert Schuman a propus un gest de solidaritate. O solidaritate de facto, acestea sunt cuvintele sale. Și cât de departe am ajuns de atunci”, a spus ea, în mesajul citat.
În mesajul ei video din 9 mai, Ziua Europei, von der Leyen s-a concentrat pe actele de solidaritate din întreaga Europă, în vremea când lumea luptă împotriva pandemiei coronavirusului.

Dacă am făcut atâtea progrese, obiectivul solidarității este încă valid. Mai valid ca niciodată. Această solidaritate a fost încercată la începutul acestei pandemii. Această solidaritate trebuie să continue. Putem învinge acest virus doar dacă ne asumăm responsabilitatea unul pentru celălalt ”, a spus ea.

“Dacă lucrăm împreună pentru a găsi un vaccin, dacă ne unim forțele pentru ca economia noastră să fie pe cale, dacă ne protejăm planeta prin Pactul Ecologic European”.

Ea a subliniat că această solidaritate a necesitat eforturi și compromisuri din toate părțile, dar că acestea sunt lucruri “pe care le datorăm cetățenilor noștri și generațiilor viitoare”.