Să trăim ca-n Europa!

COVID-19. În doar trei ore, UE a reușit să strângă o donație globală de 7,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unui vaccin: Acesta trebuie considerat un “bun public global”

COVID-19. În doar trei ore, UE a reușit să strângă o donație globală de 7,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unui vaccin: Acesta trebuie considerat un “bun public global”

04/05/2020
|
0 Comments
|

Comisia Europeană a promis un miliard de euro în cadrul eforturilor de descoperire a unui vaccin, de teste şi tratamente pentru noul coronavirus, la începutul unei conferinţe internaţionale a donatorilor găzduită de executivul european, un maraton mondial lansat luni și prin care UE a strâns 7,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, ținta propusă fiind de 7,5 miliarde de euro.

Răspunzând efortului “echipei Europa”, după cum a fost intitulat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Franța și Germania au promis, de asemenea, alocarea a peste un 1 miliard de euro, împreună, pentru acest efort global. La maratonul online găzduit de Comisia Europeană, au promis sprijin financiar și alte țări europene precum Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Cehia, Turcia, Bulgaria, Croația, Slovenia, Letonia, Estonia, Austria, Danemarca sau Suedia. Tot la nivel european, România a anunțat, prin intervenția ministrului sănătății Nelu Tătaru, o donație de 200.000 de euro. La nivel mondial, state precum Canada, Australia, Arabia Saudită, Kuweit, Japonia, Coreea de Sud sau Iordania s-au alăturat apelului.

“4 mai 2020 va marca un punct de cotitură în lupta noastră împotriva coronavirusului, deoarece astăzi lumea se unește. Sunt încântată să dau lovitura de începere și să anunț că Comisia Europeană mobilizează 1 miliard de euro pentru răspunsul global la coronavirus“, a declarat Ursula von der Leyen, citată de Politico Europe, în debutul conferinței.

La finalul ei, von der Leyen a conchis spunând: “Am făcut-o. În doar câteva ore am strâns 7,4 miliarde de euro pentru vaccin, diagnosticare şi tratament. Asta va contribui la începerea unei cooperări globale fără precedent”.

Orice vaccin împotriva noului tip de coronavirus trebuie să fie considerat un “bun public global”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron în timpul conferinței promițând 500 de milioane de euro pentru a susţine finanţarea eforturilor în vederea găsirii unui vaccin, în plus la suplimentarea finanţării pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit Agerpres.

De partea sa, cancelarul Angela Merkel a declarat că Germania va contribui cu 525 de milioane de euro la fondul global care va fi folosit pentru descoperirea unui vaccin sau a unui tratament pentru COVID-19.

“Vom contribui cu 525 de milioane de euro direct la această conferinţă a donatorilor şi vom continua să ne respectăm obligaţiile pentru sănătatea globală prin alocarea sumei de 1,3 miliarde de euro“, a spus Merkel.

Italia a promis 140 de milioane de euro, Canada a anunţat o contribuţie de 850 de milioane de dolari, alături de o donaţie de 500 de milioane de dolari de la Arabia Saudită, 388 de milioane de lire sterline de la Marea Britanie, 60 de milioane de dolari de la Israel şi 1,3 milioane de dolari de la Africa de Sud.

Vorbind în cadrul conferinței, secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a afirmat că “va fi nevoie de cel mai mare efort în sănătatea publică din istorie” în lupta împotriva acestei pandemii.

Comisia Europeană a fost luni gazda unei videoconferinţe internaţionale care îşi propune strângerea de fonduri destinate eforturilor de dezvoltare a unui vaccin şi a unor tratamente eficace împotriva noului coronavirus.

Organizarea acestui maraton mondial al donațiilor a fost anunțată la 24 aprilie, când Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat o iniţiativă globală “istorică” care reuneşte Uniunea Europeană și numeroase ţări occidentale, între care Franţa, Germania și Marea Britanie, dar fără participarea SUA, pentru a accelera producţia de vaccinuri, tratamente şi teste împotriva noului coronavirus şi pentru a asigura un acces echitabil la acestea.

Absența SUA din cadrul acestui efort global este motivată de disputa dintre administrația americană și Organizația Mondială a Sănătății. Preşedintele Donald Trump a afirmat că OMS a reacţionat cu lentoare în urma apariţiei pandemiei şi a acuzat această organizaţie că s-a aliniat poziţiei oficiale a Chinei, anunţând apoi suspendarea contribuţiei financiare americane la finanţarea OMS. Ulterior, OMS a respins criticile preşedintelui american şi a apărat modul în care a gestionat această criză sanitară.

Pandemia cu noul coronavirus, izbucnită în orașul Wuhan din China în luna decembrie a anului trecut, este responsabilă pentru peste 3,5 milioane de cazuri de îmbolnăviri și aproape 250.000 de decese. SUA sunt cea mai afectată țară din lume, cu peste 1,1 milioane de cazuri și peste 68.000 de decese. Urmează Spania, Italia, Marea Britanie, Franța și Germania, care împreună au aproape un milion de cazuri și peste 100.000 de decese.

Sursa: caleaeuropean.ro