Uniunea Europeană a livrat primul lot de echipament de protecţie pentru 90 de localităţi din Moldova. Este vorba de dezinfectanţi, măşti, mănuşi, dar şi alte produse necesare pentru prevenirea virusului COVID-19. Echipamentele vor ajunge la medicii, voluntarii, dar şi reprezentanţii autorităţilor locale. Donaţia a fost făcută în cadrul unui proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, relatează Mesager.
Ajutoarele pentru municipiile Ungheni şi Cahul sunt oferite în cadrul celei de-a doua iniţiative din programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.
„ Această donaţie este foarte mult aşteptată de locuitorii municipiului Ungheni şi aceste echipamente medicale, echipamente de protecţie sunt foarte binevenite în această perioadă”, a declarat primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros.
„Aceste ajutoare, cu siguranţă, vor avea impactul necesar pentru a diminua, a preveni răspândirea acestui virus şi, cu siguranţă, cât mai rapid cu ajutorul tuturor partenerilor de dezvoltare să revenim la mai multe programe de infrastructură, redresarea economică, societatea civilă şi altele”, a spus primarul oraşului Cahul, Nicolae Dandiş.
Dintr-un buget total de 23,3 milioane de euro, 22,8 milioane de euro sunt destinate stimulării dezvoltării economice inteligente, incluzive şi durabile.
„Acest suport este destinat pentru cei din prima linie, personal medical, angajaţi, funcţionari şi voluntari. Pentru toţi cei care asigură continuarea vieţii la nivel local. Este important să fim pregătiţi şi pentru etapa de recuperare şi de diminuare a impactului economic după criză”, a spus reprezentantul PNUD în Moldova, Dima Al-Khatib.
„Vom continua şi cu alte proiecte ca să susţinem pe prietenii noştri în Republica Moldova. Inclusiv de a preveni impactul economic şi social, de a susţine economia locală, întreprinderile locale pentru a continua dezvoltarea şi mai bună în viitor şi prosperitate după această criză”, a declarat şeful delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko.
De echipamente de protecţie vor beneficia şi locuitorii regiunii transnistrene.
„Virusul nu alege nici podul dintre aceste maluri şi nici malurile, el nu alege nici funcţia şi nici persoana. Această asistenţă care va merge direct către cetăţeni urmează să ne ajute să ne consolidăm atât dialogul cât şi comunicarea, dar şi sprijinul pentru cetăţenii care astăzi luptă cu acest Coronavirus de tip nou”, a spus vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic.
Iniţiativa EU4 Moldova este implementată de către PNUD şi Fondul ONU pentru Urgenţe ale Copiilor, cu finanţarea Uniunii Europene.
Sursa:trm.md